PorodicaPraktična Lola

Kako da pomognete svojim kćerkama da zavole same sebe?

Samopouzdanje je nešto što često nedostaje djevojkama i djevojčicama. Veoma je važno da svoje kćerke naučite kako da zavole same sebe jer će to uticati na to koliko one vjeruju u sebe i kakve će izbore praviti u životu. Sanah…

Vesna Drakulic

Samopouzdanje je nešto što često nedostaje djevojkama i djevojčicama. Veoma je važno da svoje kćerke naučite kako da zavole same sebe jer će to uticati na to koliko one vjeruju u sebe i kakve će izbore praviti u životu.

Sanah Rizvi je književnica, blogerka i motivaciona govornica koja u svojim govorima često naglašava da je put to doga da zavolite sami sebe dug i ponekad težak. Ona podsjeća na to da su djevojčice još od ranog djetinjstva “bombardovane” očekivanjima i idealnim rješenjima o tome kako bi njihova kosa, koža, tijelo, i noge trebale izgledati. Ponekad se, prema Sanahinim riječima, sa tim ide u toliku krajnost da se seksualizuje čak i ključna kost djevojke! Sa svih strana ih okružuju određene ideje ljepote. Zbog svega toga, Sanah smatra da nije ni čudo što djevojke počnu kritikovati svoje tijelo već sa 11 ili 12 godina i zato im roditelji moraju pomoći. U redu je da dijete raste kao dio svijeta prelijepih fotografija koje se razvijaju sve brže i brže, ali isto tako je veoma važno da se ono zaštiti od lažnih ideja koje te slike sa sobom nose. Za sve roditelje koji žele pomoći svojim kćerkama da zavole same sebe Sanah ima nekoliko odličnih savjeta.

Pazite kako pričate o svom tijelu

O prihvatanju i vrijednostima djevojčice i djevojke najviše nauče od svoje porodice. Po onome kako majka priča o svom tijelu kćerka će naučiti šta je “prihvatljivo”, a šta ne. Od majke će naučiti šta znači kad je neko “debeo” ili “ružan”. Definisaće te riječi na isti način kao što to radi i njena majka.

Foto: Pixabay.com

Razgovarajte iskreno

Razgovarajte sa svojim kćerkama. Budite iskrene prema njima. Ispričajte im sve o Photoshopu, šminci i mnogobrojnim šminkerima i kozmetičarima koje posjećuju glumice i zvijezde Instagrama. Ispričajte im sve o strijama i debelim butinama. Razgovarajte s njima toliko da i ako se desi da im se nešto na njihovim tijelima ne sviđa one odluče da se vama obrate za pomoć.

Cijenite ih

Djeca treba mnogo poštovanja. Morate im reći da nešto čine dobro. Cijenite ih. Primjetite promjene na njima. Vama možda šišanje ne djeluje kao velika stvar, ali može mnogo značiti vašoj kćerci i tako tu promjenu i tretirajte. Zahvaljujući tome ona se neće morati obraćati drugim ljudima za mišljenje.

Pomozite im da izgledaju najbolje što mogu

U životu svake djevojke dođe trenutak kada ona želi da izgleda najbolje što može. Želi da izgleda seksi, zavodljivo ili lijepo. Pomozite joj. Pustite da izgleda njabolje što može. Izaberite odjeću zajedno s njom. Podsjetite je na to da treba dobro izgledati jedino sama sebi i da nosi udobnu odjeću koja je čini srećnom. I, naravno, cijenite to.

Izvor: Mogul

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije