AktivizamHrabra Lola

Ova djevojčica pomaže ženama koje boluju od raka dojke

Kada Jordan Phillips (13) nešto naumi, ona to sama i ostvari. Ako u ormaru nema nešto što bi htjela da obuče ona to sašije. Sama pravi jastuke, trake za kosu, suknje, kiltove, a od ljeta 2015. godine počela je da…

Vesna Drakulic

Kada Jordan Phillips (13) nešto naumi, ona to sama i ostvari. Ako u ormaru nema nešto što bi htjela da obuče ona to sašije. Sama pravi jastuke, trake za kosu, suknje, kiltove, a od ljeta 2015. godine počela je da šije trake za šolje i čaše kako bi pomogla ženama koje boluju od raka dojke.

Sve je počelo kada su doktori njenoj majci Nicole u maju 2015. godine saopštili da ima rak dojke. Jordan je bila uplašena i tužna i nije znala šta da radi, no znala je da želi da joj pomogne. Išla je u nabavku, prala posuđe i veš i pazila na svoja dva mlađa brata. Tri mjeseca kasnije tada jedanaestogodišnja Jordan je rekla svojoj mami da želi prodavati trake za čaše i šolje kako bi prikupila novac za fondaciju “Susan G. Komen”.

“Treći dan poslije operacije sam rekla Jordan da nemam novca da joj pomognem u tome. Trošili smo ogromne sume novca na račune za moje liječenje od raka dojke i nisam joj mogla napisati veliki ček. Rekla sam joj da je potpuno sama u tome”, priča Nicole.

No, ono što je Nicole mogla uraditi da pomogne svojoj kćerkici u ostvarenju humane želje je bilo da njene trakice reklamira na društvenim mrežama.

“Moja kćerka će jednog dana biti sjajna poslovna žena, ali danas je ona najbolja kćer koja postoji i odlična krojačica! Nadam se da ćete podržati njenu akciju!”

Foto: YouTube screenshot

U objavi je bio i link na WEB stranicu “Komen Race for the Cure” na kojoj je pisalo da će Jordan početi da šiva trakice za šolje i čaše po narudžbi ako dobije predloženu donaciju od pet dolara. Sutradan ujutro Jordan je imala 500 dolara! Danas, dvije godine kasnije “Cozys for the Cure” je društvo sa ograničenom odgovornošću koje je za fondaciju “Susan G. Komen” prikupilo oko 18 000 dolara! Ove jeseni prodano je više od 200 000 trakica “Cozys for the Cure”. Napravljene su od materijala, imaju malo dugme i gumu koja se zakači za njega. Na taj način se mogu prilagoditi veličini šolje ili čaše.

“Ne volim da sjedim sa strane i čekam da se nešto desi. Želim biti u centru dešavanja i pomoći u borbi”, priča ova divna djevojčica i dodaje “Željela sam da pomognem svojoj mami. Ona je moja najbolja prijateljica.”

Jordan ne šije sama svaku naručenu trakicu. One se proizvode u kompaniji “Greensource” u Seattleu koja je nacionalni partner fondacije “Susan G. Komen”. “Cozys for the Cure” se prodaju po cijeni od 1.97 dolara, a 35 centi od svake prodane trakice se donira fondaciji.

Nakon što je na stranici fondacije pročitala da jedna od osam žena obolijeva od raka Jordan je odlučila da većinu prikupljenog novca donira za mamografije.

“Jordan je sama sve izračunala i shvatila da se za jednu mamografiju mora platiti oko 100 dolara. Mislila je: ‘Ako jedna od osam žena dobije tu dijagnozu, a ja platim 800 dolara za osam mamografija, to je jedna od osam. Spasila sam život jednoj ženi’. Kako je taj broj stalno rastao, znala mi je doći sa riječima: ‘Mama, spasila sam živote 11 žena!’ To je sve za nju bilo veoma stvarno i konkretno”, priča Nicole.

Jordanina mama Nicole danas je potpuno zdrava, Foto: YouTube screenshot

Wanda Schaad (56) iz Belprea u Ohaju je jedna od žena kojoj je život spašen zahvaljujući novcu koji je Jordan prikupila Wanda je 2015. godine preskočila jednu mamografiju zato što je nije mogla platiti. No, sljedeće godine je dobila besplatnu mamografiju koja je plaćena Jordaninim novcem i tada se ustanovilo da boluje od raka dojke. Zahvaljujući ranoj intervenciji Wanda je danas zdrava.

“To me je spasilo. Ne bih opet otišla na mamografiju da nije bilo Jordan”, priča Wanda.

Jordan danas ide u osmi razred, trči i obožava “Disney World”. Svoju kompaniju je preselila u veću kancelariju tako što je nagovorila brata da joj ustupi veću spavaću sobu! Njena mama Nicole je danas potpuno zdrava.

Izvor: People

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije