Hrabra LolaLoliteti

Lolitet: Preslatki setovi za jelo za vaše klince i klinceze

U životu svake mame dođe onaj trenutak kada njena mala maza nauči da koristi pribor za jelo i od tada odlučno za stolom jede iz svoje posudice malom kašikom i viljuškom. No, zašto biste kupovali plastično posuđe za jelo kada…

Vesna Drakulic

U životu svake mame dođe onaj trenutak kada njena mala maza nauči da koristi pribor za jelo i od tada odlučno za stolom jede iz svoje posudice malom kašikom i viljuškom. No, zašto biste kupovali plastično posuđe za jelo kada možete izabrati porculanske posudice, kašičice i viljuškice ručno ukrašene predivnim dekoracijama? Pitate se gdje da nađete takav set za jelo? Odgovor glasi: kod Daške Ristić iz Doboja koja već dugo oduševljava roditelje i djecu svojim prelijepim, unikatnim proizvodima poznatim pod nazivom „Sve za djecu – Handmade by Daška“. U njenoj ponudi nalaze se šoljice, escajg, posudice, tanjiri, čaše, ramovi za fotografije, foto – albumi, privjesci za ključeve, personalizovane šnalice, rajfovi i trakice za kosu.

Ideja za ove preslatke rukotvorine Daški je došla sasvim slučajno. Pretraživala je Internet i otkrila polimenu glinu koja je bila savršeno rješenje za njen kreativni rad. Dekoracije izrađene od polimerne gline pravi isključivo na staklu, porculanu, keramici i drvenoj površini, a neke od prvih setova za jelo napravila je svom sinu koji ih naprosto obožava.

„Dekoracije nisu štetne po zdravlje i mogu se koristiti fiksirane za posuđe, ali i odvojeno od njega. Ukoliko se desi da vremenom ljepilo iz nekog razloga popusti i dekoracija se odvoji od posuđa, bez problema se može i tako koristiti ili jednostavno ponovo zalijepiti. Ono što ne praktikujem jeste izrada dekoracija za vezice za cucle. Ipak se radi o sitnim detaljima koji su dostupni bebama i na taj način predstavljaju rizik da se odlome i završe u dječijim ustima”, priča Daška i dodaje da se ovi setovi za jelo mogu prati i ručno i u mašini.

Foto: “Sve za djecu – Handmade by Daška”

Za izradu dekoracija Daška ne koristi nikakve kalupe već su one originalne i unikatne svaka za sebe. Nakon formiranja podloge slijedi pečenje polimerne gline na određenoj temperaturi i vremenu propisanim na deklaraciji mase koju Daška koristi za izradu. Dekoracije se za posuđe lijepe specijalizovanim ljepilima namijenjenim isključivo za materijale koji se koriste u izradi. Nakon toga slijedi lakiranje ukrasa specijalnim lakovima namijenjenim isključivo za polimernu glinu. Za izradu jednog seta za jelo Daški je potrebno najmanje dva dana. Ljudi najčešće kupuju upravo setove za jelo, ali i ramove za slike, a motivi ukrasa zavise od želje kupica. Daška ističe da su to u većini slučajeva likovi iz crtanih filmova poput Mikija i Mini Maus, te Maše i mede i otkriva koja joj je narudžba posebno ostala u sjećanju.

“Kontaktirala me je djevojka iz Australije i zamolila me da joj pomognem u priređivanju iznenađenja za njenu majku. Tražila je da izradim ram za fotografiju sa naslovom ‘Moje prvo unuče’ i da dodam nekoliko detalja koji nagovještavaju bebu. Poslala mi je fotografiju ultrazvuka koju sam stavila u ram i poslala na adresu njene majke koja živi u BiH i koja nije ni slutila o čemu se radi”, priča Daška.

Svoje predivne ručne radove Daška zasad prodaje samo putem vibera na broj 066/689-207 i Facebook stranice “Sve za djecu – Handmade by Daška”. S vremena na vrijeme organizuje nagradnu igru za svoje pratioce, a zajedno sa Lola magazinom obradovaće i nekoga od vas jednim predivnim setom za jelo. Sve što treba da uradite jeste da objavite ovaj tekst na svom Facebook profilu i napravite printscreen objave koji ćete nam poslati u inbox Loline Facebook stranice. Prijave prikupljamo do petka, 10. novembra , u podne, nakon čega ćemo putem slučajnog odabira nagraditi nekoga od naših vjernih čitaoca. Srećno!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije