KarijeraPraktična Lola

Može li žena biti dobra liderka i bez zmaja?

Postoje tri tipa lidera: oni koji vode prijateljstvom, oni koji vode strahom i oni koji vode poštovanjem. Najboljim liderima se smatraju oni koji kombinuju sve tri vrste vođenja poslovanja. Književnica Victoria Cairl je dugo razmišljala o tome kako da postane…

Vesna Drakulic

Postoje tri tipa lidera: oni koji vode prijateljstvom, oni koji vode strahom i oni koji vode poštovanjem. Najboljim liderima se smatraju oni koji kombinuju sve tri vrste vođenja poslovanja.

Književnica Victoria Cairl je dugo razmišljala o tome kako da postane bolja liderka, ali smatra da je glavni problem u tome što je žena.

“To što sam žena mijenja savjete koje dobijam o rukovodstvu. Mnoge poslovne žene su mi rekle da moram biti topla, u dobroj fizičkoj formi i ponašati se kao dama ako želim biti uspješna liderka. Mora da se šale! Da li se to ikad govori muškarcu?”, priča Victoria i dodaje da ukoliko žena danas želi biti dobra liderka mora uz sebe imati jednog ili dva – tri zmaja.

Da li žene stvarno trebaju zmajeve koji bljuju vatru kako bi napredovale u svojoj karijeri? Postoji nekoliko poslova u kojima one mogu da napreduju. WEB portal “DiscoverOrg” uradio je istraživanje koje je pokazalo da žene na rukovodećim pozicijama uglavnom ostaju podijeljene u tri odjeljenja – ljudske resurse, komunikacije i usklađenost poslovanja. Još preciznija podjela bi izgledala ovako:

  • Glavni direktor za ljudske resurse – 61% žena
  • Šef komunikacija – 51% žena
  • Glavni direktor za usklađenost poslovanja – 47% žena

Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, na pozicijama kojima dominiraju muškarci je veoma malo žena:

  • Glavni direktor za tehnologiju – 7% žena
  • Šef prodaje – 7% žena
  • Predsjednik Odbora – 8% žena
  • Glavni izvršni direktor – 10% žena
  • Glavni direktor za investicije – 12% žena
  • Glavni direktor za informacije – 16% žena
  • Glavni direktor za finansije – 17% žena

Zbog čega je manje žena u toj drugoj grupi? Victoria se sjeća da je kod nje sve to počelo u osnovnoj školi.

“U našoj kulturi postoji ideja da djevojke nisu toliko dobre u matematici i to može dovesti do užasnih bilješki koje su napisali muškarci u progresivnim kompanijama kao što je ‘Google’ čime se žene u svijetu tehnike obeshrabruju”, priča Victoria.

Bilo bi divno kada bi se svijet mogao promijeniti preko noći, ali to baš i nisu realna očekivanja. Kako sama Victoria kaže, ono što se može promijeniti preko noći jeste kako žene vide same sebe. Ona odbija da bude smještena u bilo kakvu kutiju i stalno ohrabruje svoje kćerkice da i dalje njeguju ljubav prema matematici i nauci, predmetima u kojima su bile najbolje u razredu.

Statistike u svijetu moraju da se promijene. Potrebno je podržati sljedeću generaciju žena u školama i na radnim mjestima. Victoria smatra da se i muškarci trebaju uključiti u cijelu ovu priču i da nema potrebe za pretpostavkama da je jedan spol u bilo čemu bolji od drugog. Sa zmajem ili bez njega.

Izvor: Entrepreneur

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije