Praktična LolaŽivot

Neobični enterijeri: Švedska sauna u obliku jajeta

Ako ste imali priliku da pogledate neki naučno fantastični film sigurni smo da  vam je mašta proradila nakon samo jednog pogleda na naslovnu sliku. I mi smo imali osjećaj da se radi o svemirskom brodu vanzemaljske vrste koja je došla…

Redakcija

Ako ste imali priliku da pogledate neki naučno fantastični film sigurni smo da  vam je mašta proradila nakon samo jednog pogleda na naslovnu sliku. I mi smo imali osjećaj da se radi o svemirskom brodu vanzemaljske vrste koja je došla na Zemlju iz neke udaljene galaksije, ali to je bila samo inspiracija za jednu od najneobičnijih građevina na svijetu koja je, sasvim neočekivano, sauna!

„Solarno jaje” visoko je pet metara i optočeno je pločicama od čistog zlata, a ono što je neobično je njegov položaj. Izgleda kao da je neka džinovska ptica snijela jaje u sredini velike snježne poljane u blizini švedskog grada Kiruna.

Bilo je poklon stanovnicima tog područja koji su bili primorani da napuste svoje domove zbog štete za okolinu prouzrokovane višedesencijskim iskopavanjem gvožđa.

Za dizajn zlatnog jajeta bio je zadužen švedski arhitektonski studio “Bigert & Bergström” koji je angažovan za projekt izgradnje spomenika naselju koje je tu postojalo prije masovnog preseljavanja stanovništva. Ideja od koje su arhitekte pošle bila je kreiranje novog centralnog mjesta na kojem se građani mogu okupljati i koje će istovremeno podsjećati na skulpturu.

Foto: kucastil.rs

Sveukupna struktura izrađena je od ukupno 69 ploča nepravilnog geometrijskog oblika sa površinom koje se spajaju u obliku jajeta i imaju efekt refleksije. Ovaj efekt upotrijebljen je prvenstveno kako bi se skrenula pažnja na potrebu za zaštitom prirodne okoline i kao upozorenje na klimatske promjene.

Enterijer priča potpuno drugačiju priču od spoljnjeg dijela i u potpunosti je izrađen od borovog drveta. U središtu se nalazi ručno izrađena peć na drva koja je smještena u gvozdeni kavez napravljen u obliku srca. U kavezu se nalazi kamenje koje može sprovoditi toplotu jačine između 75 i 85 stepeni.

Foto: kucastil.rs

U nordijskim kulturama saune su sveta mjesta na kojima se ljudi okupljaju kako bi razgovarali o raznim manje ili više bitnim temama, tako da ne čudi što poslužila kao novi simbol lokalne zajednice.

Proces nastanak ideje i izgradnje jajeta možete pogledati u sljedećem videu:

Izvor: kucastil.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije