Praktična LolaŽivot

Znate li da nova tehnologija može štetno uticati na dječiji san?

Zbog silnih obaveza ponekad se čini najjednostavnijim rješenjem da djetetu u ruke date mobilni telefon ili tablet kako biste imali malo mira. To se posebno može pokazati korisnim tokom putovanja ili u restoranima. Korištenje nove tehnologije je korisno za djecu,…

Vesna Drakulic

Zbog silnih obaveza ponekad se čini najjednostavnijim rješenjem da djetetu u ruke date mobilni telefon ili tablet kako biste imali malo mira. To se posebno može pokazati korisnim tokom putovanja ili u restoranima. Korištenje nove tehnologije je korisno za djecu, ali isto tako ima i loših strana. Najnovija istraživanja su pokazala da previše vremena provedenog pred ekranom računara ili telefona prije odlaska na spavanje utiče na to koliko će djeca spavati. Zbog toga morate tačno odrediti koliko vremena dnevno vaša djeca mogu imati pristup uređajima moderne tehnologije.

Ne bi bilo loše ni da razmislite o tome da nekoliko sati prije polaska na spavanje djeca ne smiju koristiti računare ili pametne telefone. Istraživači sa Univerziteta u Coloradu su pregledali akademsku literaturu kako bi otkrili na koji način vrijeme provedeno ispred ekrana utiče na dječiji san. U istraživanju su učestvovala djeca i mladi u dobi od pet do 17 godina iz cijelog svijeta, a čak u 90% slučajeva previše vremena pred ekranom povezano je sa odlaganjem odlaska u krevet, manje sati sna i lošije kvalitete spavanja.

Foto: Pexels

Prema ovom istraživanju postoje tri razloga zbog kojih korištenje nove tehnologije negativno utiče na dužinu dječijeg sna:

  • Većina sadržaja je previše stimulativna da bi se djeca spremila za spavanje, a naročito igrice na mobilnim telefonima i računarima
  • Svijetlo koje sija iz uređaja otežava djetetu da utone u san tako što snižava nivoe melatonina, hormona koji pomaže tijelu da shvati kada je vrijeme za spavanje
  • Ekrani su danas manji i kompaktniji zbog čega je lakše da ih djeca ponesu sa sobom u krevet

Istraživači su utvrdili da svi ovi faktori sprečavaju djecu da dobiju onoliko sna koliko im je potrebno. Fondacija “The National Sleep” je 2014. godine uradila anketu “Sleep in America” i prijavila da više od 30 % djece iz osnovne i 50% iz srednje škole ne spava dovoljno. Nažalost, nedostatak sna može štetno uticati na zdravlje. Ukoliko se u djetinjstvu i mladosti razviju zdrave navike spavanja mnogo je manji rizik od gojaznosti i problematičnog ponašanja, a poboljšavaju se psihološko zdravlje i kognitivno funkcionisanje.

Djeci je potrebno mnogo sna. Iz medicinske škole “Harvard” saopšteno je da je djeci u predškolskom uzrastu treba od 10 do 13 časova sna, u osnovnoj školi od devet do 12 časova i u tinejdžerskoj dobi od osam do deset časova. Da biste im to omogućili uspostavite pravilo da prije spavanja nije dozvoljeno  koristiti mobilne telefone, tablete i računare.

Foto: Pixabay.com

Kako da popravite štetu nastalu od korištenja nove tehnologije? Istraživači savjetuju da noću iznesete elektronske uređaje iz dječije sobe, uključujući i televizor i telefon i uspostavite rutinu odlaska na spavanje. Veoma je važno da se pobrinete za to da djeca shvate koliko je bitno da se dobro naspavaju noću.

Kako da ispunite vrijeme prije polaska na spavanje ako u kući imate malu djecu? Umjesto da ih pustite da provode vrijeme netremice gledajući u ekran i igrajući igrice, zašto im ne biste pročitali priču za laku noć? I djeca i odrasli će imati koristi od toga što čitaju zajedno – poboljšaćete svoj odnos sa djetetom i logičke vještine, smanjićete nivo stresa i obogatiti rječnik.

Iako djeluje primamljivo da djetetu dozvolite da odigra igricu na telefonu ili pogleda film, mnogo je važnije da se dobro naspava. Kada jednom tačno odredite vrijeme za spavanje i toga se pridržavate, uskoro će u vašoj kući to postati rutina. U kombinaciji sa čitanjem prije spavanja uspjećete u tome da vaše dijete dobije dovoljno sna i ujutro bude odmorno i srećno.

Izvor: Romper

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije