Praktična LolaŽivot

Migrene u trudnoći su prava noćna mora

Migrene su užasna pojava i svako ko se s njima bori zna koliko mogu da napate čovjeka. Novinarka Wendy Wisner je sa 20 godina dobila prvu migrenu. Isprva je mislila da je u pitanju moždani udar zato što je migrenska…

Vesna Drakulic

Migrene su užasna pojava i svako ko se s njima bori zna koliko mogu da napate čovjeka. Novinarka Wendy Wisner je sa 20 godina dobila prvu migrenu. Isprva je mislila da je u pitanju moždani udar zato što je migrenska faza bila zastrašujuća. Dobila je terapiju i vremenom je naučila da živi sa relativno blagim migrenama. Sve dok nije ostala u drugom stanju.

„Kada sam ostala trudna moje migrene su počele živjeti neki svoj život. Tokom prvog tromjesečja trudnoće imala sam ih skoro svake sedmice, a pratili su ih simptomi poput jake vrtoglavice, osjetljivost na svjetlo i mnogo jača bol. Moja babica je za sve krivila hormone i rekla mi da pijem što više vode, da se klonim vrućine i izdržim do drugog tromjesečja kada će sve biti bolje“, priča Wendy.

Babica je bila u pravu – u drugom tromjesečju je sve bilo bolje, pa čak su se i migrene smirile. Ostatak trudnoće Wendy nije imala skoro nijednu migrenu sve do kraja trećeg tromjesečja. Nakon što je rodila ponovo je počela dobijati migrene i to ne samo sedmično, već i dnevno, no uskoro je otkrila da nije jedina žena koju muči taj problem.

Foto: Pixabay.com

Prema riječima doktorice Dawn A. Marcus i doktora Philipa A. Baina, autora knjige „The Woman’s Migraine Toolkit“, kod žena koje su i inače sklone migrenama veoma često se jave oštri bolovi tokom i nakon trudnoće. Doktori tvrde da se to se uglavnom dešava zbog drastičnih promjena u hormonu estrogenu. Niski nivoi estrogena često kod žena izazivaju migrene dok ih viši nivoi estrogena štite od ovih simptoma. U ovoj knjizi autori opisuju kako fluktuacije estrogena tokom trudnoće pogoršavaju migrene. Doktori objašnjavaju da se nivoi estrogena snize u prvom, a podignu u drugom i trećem tromjesečju. Oni takođe naglašavaju da se nakon porođaja nivo estrogena smanjuje i zbog toga glava ponovo počne da boli.

Wendy tvrdi da su doktori njen slučaj opisali tačno do detalja i ona je sigurna da i mnoge druge žene imaju slične simptome. No, kako sama Wendy kaže, to nije tako sa svim ženama zato što migrene ne moraju biti samo hormonalne.

Prema riječima autora ove knjige žene koje pate od migrene imaju veći problem prve četiri sedmice nakon porođaja, ali nakon toga se stvari obično vraćaju u normalu, barem što se tiče hormona.

„No, da budemo iskreni – i samo roditeljstvo može pogoršati migrene kod mnogih žena. Sam stres zbog djece, nemogućnosti da dobro jedete, spavate ili se pazite može loše uticati na žene koje su sklone migrenama“, priča Wendy i dodaje da je utješna pomisao da će djeca jednog dana odrasti, a mame će moći ponovo spavati, dobro jesti, vježbati i meditirati – barem do menopauze.

Izvor: Scary Mommy

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije