DogađajiRadoznala Lola

Baš po mjeri: Modna revija za žene sa invaliditetom

Osamnaest žena sa različitim vrstama invaliditeta iznijeće modnu reviju „Baš po mjeri“, koja se održava 28. novembra sa početkom u 20 časova u banjalučkom Banskom dvoru. One će nositi kreacije, posebno rađene za ovu reviju, poznate banjalučke kreatorke Slađane Grujić i vjenčanice Modnog studija…

Lola Magazin

Osamnaest žena sa različitim vrstama invaliditeta iznijeće modnu reviju „Baš po mjeri“, koja se održava 28. novembra sa početkom u 20 časova u banjalučkom Banskom dvoru.

One će nositi kreacije, posebno rađene za ovu reviju, poznate banjalučke kreatorke Slađane Grujić i vjenčanice Modnog studija “Hera”. U drugom dijelu revije modelima će se pridružiti muški pratioci, a tu će se naći i poznate javne ličnosti. Tokom revije će biti prikazane fotografije modela revije koje su fotografisali poznati banjalučki fotografi.

Organizator revije je Psihološki centar „Sense“, u saradnji sa odbornicom u Skupštini grada dr Snežanom Kutlešić-Stević. Kako navode iz Centra, ovim događajem žele poslati nekoliko poruka.

“Ljepota jedinstvenosti i različitosti je univerzalna vrijednost, a moda je dostupna svima. Žene sa invaliditetom imaju slobodu da biraju i budu ono što žele, hoće i mogu. Zatim, ukazivanje na važnost stvaranja preduslova za samostalan život OSI. Te, učešće i mogućnost osoba sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života i rada, jer pitanje invalidnosti jeste pitanje ljudskih prava i tiče se svih oblasti”, kažu oni, te dodaju da se značaj samostalnosti ogleda u slobodi da biramo da budemo ono što želimo, hoćemo i možemo.

Veoma je važna i podška lokalne zajednice za život bez barijera, društvo bez diskriminacije, jednak status, jednake šanse.

“Kroz reviju želimo da ukažemo na važnost prava na personalnu asistenciju, kvalitetnija ortopedska pomagala, postojanje pristupačnog arhitektonskog okruženja, prilagođen javni prevoz i druge aspekte podrške koji trebaju sistemski da se riješe, a koji doprinose samostalnom životu osoba sa invaliditetom. Isto tako, želimo da podignemo nivo percepcije u pogledu na žene sa invaliditetom jer na jedan lijep, veseo i rasterećen način prikazujemo žene sa invaliditetom u nesvakidašnjim odjevnim kombinacijama”, govore organizatori.

Revija ima za cilj da javnosti probudi novi pogled na ljepotu jedinstvenosti i različitosti, da su sve žene lijepe, poželjne, da mogu da biraju, budu birane i da se u skladu sa svojim vrijednostima ispoljavaju. Održavanje revije je nesebično pomogao veliki broj pojedinaca koji su svojim doprinosima i volonterskim radom pomogli da se održavanje revije realizuje bez utroška finansijskih sredstava.

Foto: Aco Čavić

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije