LjudiRadoznala Lola

Jeste li nekad bili kod ljekara koji vam komponuje i piše pjesme?

Pacijenti na onkologiji u San Dijegu imaju poseban tretman od svog doktora Stevena Eisenberga. Jedna od njih je i Dawn Mannino (38), kojoj je napredni četvrti stadijum raka dojke trenutno u remisiji. Doktor Eisenberg sjeda preko puta nje, uzima gitaru,…

Vesna Drakulic

Pacijenti na onkologiji u San Dijegu imaju poseban tretman od svog doktora Stevena Eisenberga. Jedna od njih je i Dawn Mannino (38), kojoj je napredni četvrti stadijum raka dojke trenutno u remisiji. Doktor Eisenberg sjeda preko puta nje, uzima gitaru, polako prelazi prstima po žicama i pjeva pjesmu koju je prethodno veče napisao za svoju pacijentkinju.

Stihovi su veoma lični i napisani su nakon doktorovog razgovora sa njenim mužem.

„Mnogo me je dirnulo to što je neko odvojio vrijeme i što mu je toliko stalo da prolazi kroz sve ovo. Htio je da prikaže moj duh u pjesmi i uspio je u tome. Ovo je nešto najdivnije na svijetu“, priča Dawn.

Mnogobrojne studije su pokazale da muzika ljekovito utiče na pacijente koji boluju od raka, da im pomaže u ublažavanju bolova i povećava kvalitet života. Doktor Eisenberg je otišao i korak dalje pa za mnoge svoje pacijente komponuje pjesme i time im vraća nadu i radost.

Foto: YouTube screenshot

„Želim da ljudi budu nasmijani. Ovdje se radi o dijeljenju i povezanosti i te pjesme mogu da služe kao himne u borbi sa tretmanima“, priča doktor Eisenberg, koji iz ličnog iskustva zna kroz šta njegovi pacijenti prolaze.

Naime, prije desetak godina on je bolovao od kolitisa (upale debelog crijeva) izazvanog stresom. Nakon što je pobijedio na izboru za najbolju priču, doktor Eisenberg je kao nagradu dobio pjesmu koju je za njega napisao njegov omiljeni muzičar Peter Himmelman. Kada je primijetio da se zbog te pjesme osjeća mnogo bolje, odlučio je da istu stvar pokloni svojim pacijentima. Od tada je napisao više od 100 pjesama. Razgovara sa pacijentima o njihovim hobijima, strastima i stvarima koje ih čine nasmijanima. Tada pusti da sve to malo “odstoji” u njegovoj glavi, a zatim uzima papir i olovku u ruke i kreće sa pisanjem. Papir sa stihovima i snimak pjesme uvijek poklanja pacijentima.

Foto: YouTube screenshot

“Ovaj čovjek ne liječi samo bolest, već i osobu. Stvarno me je dirnuo u srce. On toliko brine i razumije kako nam je. Povezuje se s nama”, priča Roger Gagos (73), pacijent doktora Eisenberga koji boluje od multipli mijeloma, neuobičajenog oblika raka krvi.

Doktor Eisenberg kaže da on dobija onoliko koliko i sam daje svojim pacijentima. Ima mnogo dana kada im mora saopštiti loše vijesti, ali pjesma je uvijek dobrodošla. Kako sam kaže, tu je riječ o ljubavi i ovo ga podsjeća zbog čega je htio da postane doktor – jednostavno, želi da pomaže ljudima.

Izvor: People

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije