FeminizamHrabra Lola

Šest žena koje su definisale devedesete godine

Otiske na modnoj (ali i svakoj drugoj) sceni, ostavile su brojne žene, od poznate modne fotografkinje Corinne Day pa do svjetski čuvenog modela Kate Moss. Donosimo vam listu šest žena koje su bitno uticale na trendove devedesetih godina, te putem svog rada…

Ivana Simikić

Otiske na modnoj (ali i svakoj drugoj) sceni, ostavile su brojne žene, od poznate modne fotografkinje Corinne Day pa do svjetski čuvenog modela Kate Moss.

Donosimo vam listu šest žena koje su bitno uticale na trendove devedesetih godina, te putem svog rada i izgleda prkosile različitim tabuima.

CORINNE DAY

Jako je teško riječima opisati uticaj koji je imala fotografkinja Corinne Day na modnu fotografiju. Njen neorealistični stil koji se ogledao u humoru, toplini i ponekad bolu, proizvodio je sirove fotografije koje su objavljivane u magazinima Dazed i The Face, te oslikavao cijeli jedan pokret britanske mode. Njene fotografije Kate Moss su prosto lansirale karijeru ovog modela, ali je još važnije to što su pokazale da modne fotografije mogu biti pomalo neuredne i upetljane sa stvarnim životom.

Corinne Day, foto: Corinne Day

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije