Praktična LolaŽivot

Šta kada vaše tijelo navikne na jedan način vježbanja?

Odlazite u teretanu sa ciljem da zategnete svoju muskulaturu, ili kako većina voli da kaže, da se oblikujete. Svaki trening vam se svodi na vježbe na istim spravama koje vam teretana nudi, sa ustaljenim načinom vježbanja – jedna vježba 3…

Aleksandra Kecman

Odlazite u teretanu sa ciljem da zategnete svoju muskulaturu, ili kako većina voli da kaže, da se oblikujete. Svaki trening vam se svodi na vježbe na istim spravama koje vam teretana nudi, sa ustaljenim načinom vježbanja – jedna vježba 3 do 4 serije, pa idemo na sljedeću spravu. U tim slučajevima vrlo brzo dođe do gubitka motivacije a isto tako i do izostanka novih rezultata treninga. Uzrok je to što se vaš organizam navikao na jedan te isti način vježbanja i došlo je vrijeme da uvedete promjene. One mogu biti u vidu nekih novih vježbi, ili čak istih vježbi sa malim modifikacijama, ili samo načinom njihovog izvođenja.

Super serije su oblici treninga u kojima se povećava intenzitet treninga tako što se smanjuje odmor između vježbi. Izvode se dvije vježbe neposredno jedna za drugom sa malom pauzom, kod naprednih vježbača i bez pauze. Na taj način povećavamo opterećenje, odnosno intenzitet treninga i iskorištavamo trening na najbolji mogući način.

Obično se rade dvije vježbe za nasuprotne mišiće ili mišićne grupe, odnosno agoniste i antagoniste (primjer iz videa, lat mašina za leđa i bench potisak za grudi kao i trbušnjaci i leđnjaci), tako da nema potrebe za pauzom jer dok jedna strana radi, druga se odmara. Drugi primjer su vježbe angažovanja jedne strane tijela kao npr. jednoručno veslanje u pretklonu sa tegom, i tako imamo super seriju izolujući jednu stranu tijela. Isto tako super seriju možemo sastaviti od dvije vježbe za istu grupu mišića, koju praktikujem samo kod naprednih vježbača, i njom pored snage utičemo i na izdržljivost mišića u snazi (npr. čučanj i iskorak).

Odredite svoje opterećenje tako da svaku vježbu možete izvesti maksimalno 10 do 12 ponavljanja, zavisno od opisanih vrsta super serija, odredite pauzu između vježbi ili ih izbacite. Pauza između super serija neka vam bude 1 do 2 minute, i ponovite jednu super seriju 3 do 4 puta. Sklapanjem super serija možete odredite trening po topološkim regijama ili po standardnim body building metodama (leđa i triceps, grudi i biceps, noge i ramena). Za početnike preporučujem da u jednom treningu sastave super serije koje će obuhvatiti čitavo tijelo, kako ne bih došlo do zamora i pretreniranosti jednog dijela tijela.

Ovakav model treninga će zasigurno ubrzati vaš metabolizam i pobuniti vaše mišiće na njihove promjene. Rezultat može biti oblikovanje tijela, rast mišića (hipertrofija) kao i gubitak viška potkožnog masnog tkiva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije