MjestaRadoznala Lola

Ima li šta jeftino u Singapuru?

Singapur je čudo. Naravno, prvi utisak je vlaga. Nenormalna vlaga. Vučeš onaj kofer, žvaćeš vazduh i ne možeš da dišeš, ko da vučeš Ladu Nivu! Dok smo čekali metro na sve strane te dočekuju uputstva. Doslovno. Tipa „Zapali cigaretu…5.000 singapurskih…

Redakcija

Singapur je čudo. Naravno, prvi utisak je vlaga. Nenormalna vlaga. Vučeš onaj kofer, žvaćeš vazduh i ne možeš da dišeš, ko da vučeš Ladu Nivu! Dok smo čekali metro na sve strane te dočekuju uputstva. Doslovno. Tipa „Zapali cigaretu…5.000 singapurskih dolara“. Niko ne pali, naravno. Kazne su im basnoslovne i za najmanje prekršaje kao što su žvaka na podu ili pljuvanje. A nama se baš pljuvalo od one silne vlage! Nego, nema se para, a kamere na sve strane, kao da smo upali u reality show.

Mnogo čudan grad. Sloboda i standard se svuda osete, ali s druge strane svakog jutra možeš videti postrojenu decu pred školama kako pevaju himnu dok se diže zastava. Mislim da smo tokom boravka videli više telefona i aparata nego ljudi. Zašto bi deca nosila dva telefona? A nose i po tri. Imamo i dokaz. Slikamo se međusobno na svakom koraku.

singapur
Đaci u Singapuru

Tu je još jedna prednost Singapura. To je cela Indokina u malom. Vrlo razvijena Kineska četvrt, još razvijenija Indijska četvrt i definitivno najrazvijenija finansijska četvrt. Standard, a nije hladno. Singapur je takođe odlično mesto za nastavak putovanja. Karte se mogu naći za premalo novca. Last minute karte.

Šta je tu jeftino? Pa nekako, Singapur je kao luka uspeo da izgradi interesantan sistem nabavke robe. Po tome je npr. poznat centar Sim Lim, gde se najnovije stvari sa brodskih kontejnera mogu naći za mnogo manje para nego u našem regionu. Naravno da ti neće reći odakle im roba! Nemoj ni da pitaš. Bitno je da je legalno. Ima i račun i sve. Kupili smo G15 aparat za 300 evra u momentu kada je u Srbiji bio 510.

Cenkanje je obavezno i najbolji pristup je „Nisam siguran da mi to treba“.

To prodavce tako naloži da to nije normalno. Odmah se kočopere i ubeđuju. Bilo je zabavno spuštanje cene pogotovu što smo neiskusni u tome. Dakle, tehnika je jako jako jeftina ali nikako u klasičnim tržnim centrima. Samo Sim Lim. Evo i link: www.simlimsquare.com.sg. Još jedna stvar je jako jeftina, ali o tome nećemo razglabati. To su prostitutke i Mek Donalds. Razglabaćemo, međutim, o fantastičnoj uličnoj hrani, koja je pomalo ljigava, al’ vrlo ukusna. Na ćoškovima (food corner) svi jedu. Od japija do klinaca. Dve lokaciju su odlične za to. Kineska četvrt, naravno, i po našem ukusu, upravo sa slike ispod, food corner-i kod keja brodova (Boat Quay). Mislim da smo se i navukli, doduše više na štapiće nego na klopu. Nema šta ne možeš da uradiš sa njima. Nema mesta gde ne mogu da se ture. Evo i male galerije u vezi sa tim.

Fantastična stvar kod Singapura jeste da ti neke stvari daju besplatno. Prvo, WiFi je svuda dostupan preko državnog operatera. Postoje i atrakcije koje su javno dostupne i potpuno besplatne. Jedna od njih jeste „Simfonija vode i svetla“. Vrhunska projekcija, dostupna svako veče oko 20h ispred hotela Sand’s Bay. To ti dođe onaj veliki na tri stuba, što ima bazen na vrhu (uskoro priča i o tome).

singapur
Besplatna projekcija u Singapuru

Kad podvučeš crtu, sigurno ne žališ. Puno sadržaja i fantastično iskustvo. Jeftinih stvari i caka ima, ali Singapur ne nosi džabe titulu drugog najskupljeg grada na svetu. Nećemo ga posetiti opet, jer sledimo pravilo da je svet suviše veliki da bi se bilo gde pojavio dva puta, osim kod majke na ručku. To baš mora!

Saveti da prođeš jeftinije:

  • Jedi po „ćoškovima“.
  • Spavaj u kabina hostelima. Najjeftinija opcija u Singapuru definitivno.
  • Marina je toliko fantastična, da su samo šetanje u krug i poseta Marlinu (singapurskom lavu koji bljuje vodu) ili simfoniji vode i svetla više nego dovoljne da se doživi grad.
  • Kupi avio karte za dalje na ćef. AirAisa ima last minute ponude za 5 evra po Indokini. Naravno, vodi računa o vizama.

Tripblogpost.com

Naslovna fotografija: Leonid Andronov / Shutterstock

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije