Lole iz komšilukaO životu

Može li žena biti pametna ako se to ne naglašava?

Prolazim neki dan pored trafike. Standardno šarenilo ispod prozora u kojem sjedi potplaćeni prodavač privlači mi pažnju. Zato i jest tamo jer tako i prodaju najviše tog šarenila. U prolazu, u čekaonici, iz dosade… U moru istih naslovnica ugledam glumicu…

Ana Kolar

Prolazim neki dan pored trafike. Standardno šarenilo ispod prozora u kojem sjedi potplaćeni prodavač privlači mi pažnju. Zato i jest tamo jer tako i prodaju najviše tog šarenila. U prolazu, u čekaonici, iz dosade… U moru istih naslovnica ugledam glumicu u jednoj joga pozi i to me najviše privuklo. “Ne zanimaju me trudnoće, rođenja, brakovi i rastave, daj mi jogu i sport. Ili bar životinje i hranu!” – uvijek će vrištati moj mozak.

I neka je tako. Pored nje, moje imenjakinje, stajao je naslov: “Lijepa, pametna i …” Zbilja ne znam dalje. Zastala sam kod tog “pametna”. Nisam mogla. Časopis nisam kupila jer me ne zanima, ali zanimao me čitav mehanizam iza tog naslova.

Nije to jedini put da u naslovu ili najavi neke žene u medijima koriste “PAMETNA” kao da je to rijetkost. Svjetsko čudo. Nevjerojatna i šokantna pojava. Smeta mi to. Trudim se ne generalizirati koliko je moguće i ne stavljati ljude u isti koš, a istovremeno i ne odvajati ih bez razloga. Ne, nisu svi ljudi na svijetu pametni. To i učimo u ne znam kojem razredu kada nam na psihologiji objašnjavaju što je inteligencija i kvocijent inteligencije. Ali većina jest pametna inače bi cijeli svijet davno otišao u … da prostiš. Možda je onih s puno višim kvocijentom svega 2% na svijetu, ali to nikako ne znači da su ovi ostali neinteligentni već su sasvim prosječno ili čak natprosječno pametni.

Ako je neka žena na naslovnici ili u nekom članku koji piše o tome što je sve postigla i čime se sve, najčešće paralelno, bavi kolika je vjerojatnost da je glupa? Gotovo nikakva. Je li lijepa ili nije je stvar ukusa, ali napominjanjem da je pametna ispada glupom i ta žena i taj koji je to napisao.

Dok pored muškaraca piše: “Mlad (ako je mlad), zgodan, seksi, uspješan, zabavan, šarmantan, interesantan…” Nigdje ne piše i da je pametan. Kao da se to kod muškaraca podrazumijeva, a kod žena se mora napomenuti jer je raritet. Realno, i kod jednih i kod drugih je nepotrebno spominjati javno da je netko pametan pogotovo ako su već navedena postignuća neke osobe. Ne kažem da se pamet mjeri diplomama, fakultetima, projektima, ali ako je osoba već dovoljno medijski eksponirana da ju se predstavlja u široj slici i široj javnosti za očekivati je da nije glupa. Kao da kupiš plavi auto i na njega slovima napišeš: PLAVI AUTO. Tako to izgleda kad u naslovu napišemo nešto što se podrazumijeva, odnosno nešto što bi se trebalo podrazumijevati u oba slučaja, a ne samo kod muškaraca.

Dok svijet vrišti  “JEDNAKOST!” sa svih strana i diže se na noge (makar samo one virtualne) u borbi za jednaka prava i traži kraj razlikama među spolovima, sami te iste razlike radimo. Pa tako, uz bok “pametna” stoje i naslovi poput: “Mi žene ovo/ Mi žene ono / Jake / Snažne / Neustrašive”, da dalje ne nabrajam jer ću se samo uzrujati.

Neću da me se trpa u koš s “nama ženama”. Ne želim biti “snažna iako sam žensko” ili “lijepa i pametna” kao da jedno ne može ići s drugim pa ajmo to istaknuti.

Imam svoje ime i prezime, porijeklo i prošlost i ako želim da netko govori o meni, onda ima na izbor toliko zanimljivijih informacija od onoga što mi se nalazi među nogama. Kada žene zovu u udruge i stanu jedna uz drugu, najčešće se ne odazovem je se ne osjećam dužnom stati uz nekoga samo na temelju spola ili roda. Ako ću ikad davati potporu nekome bit će to zbog toga kakva je to osoba i što je učinila, čime se bavi ili kako djeluje na mene i druge.

Nisam odabrala biti žensko kao što netko drugi nije odabrao biti muško, ali odabirem biti ja, razmišljati svojom glavom i slijediti svoje srce. Isto tako odabirem osjećati se uvrijeđenom ako pored mog imena napišu glupa/pametna jer to također nisam sama odabrala. Ono na što mogu utjecati je kako će me ljudi, i to ne svi, doživjeti na temelju mog rada i truda. I ono što je na kraju dana ipak najbitnije, mogu odabrati kako ću ja samu sebe osjećati bila ja muško ili žensko, glupa ili pametna, bitno je da zaspim u miru i da se ne osjećam nikome dužna.

Do idućeg puta, birajte mudro!

 

Zagrljaj,

A.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije