AktivizamHrabra Lola

Paketić nije samo paketić

Paketić nije samo skup slatkiša i igračaka, lijepo upakovan i zavezan mašnom. Ma koliko sočni i zabavni oni bili, prolazni su. Ipak, ostaje osjećaj da nekome dovoljno značiš da ti nešto daruje. Osjećaj pripadnosti, koji nam je često potreban, da…

Vanja Stokic

Paketić nije samo skup slatkiša i igračaka, lijepo upakovan i zavezan mašnom. Ma koliko sočni i zabavni oni bili, prolazni su. Ipak, ostaje osjećaj da nekome dovoljno značiš da ti nešto daruje. Osjećaj pripadnosti, koji nam je često potreban, da znamo da u ovom svijetu ima mjesta i za nas.

Djetinjstvo predstavlja temelj za razvoj naše ličnosti i ukoliko se u njemu nešto poremeti, rizikujemo trajne posljedice po naš psiho-socijalni razvoj. Isključenost djeteta iz društvenih tokova, uskraćivanje kako materijalnih stvari, kako i osjećaja pripadnost i povezanosti, mogu biti vrlo pogubni za osobu u koju će izrasti. Ona će rijetko pamtiti šta sve nije imala od igračaka, odjeće ili slatkiša, ali će se vrlo dobro sjećati gorkog osjećaja koji je izazivalo sve to.

Svako peto dijete u našoj zemlji odrasta u siromaštvu, podaci su koje nam je proslijedio UNICEF BiH.

„Djeca su osjetljivija na siromaštvo od odraslih. Ono ih lišava materijalnih, duhovnih i emocionalnih resursa neophodnih za preživljavanje, ostvarivanje punih potencijala, te potpuno i ravnopravno učešće u društvu. Djeca su najugroženija u ranom djetinjstvu, kada okolnosti u kojima žive i iskustva oblikuju njihov fizički, psihološki i kognitivni razvoj sa posljedicama koje sežu daleko u budućnost“, naglašava specijalistkinja za socijalnu zaštitu djece u UNICEF-u BiH, Selma Kazić.

Kada govorimo o posljedicama koje siromaštvo ostavlja na dijete, ne radi se samo o zdravstvenim problemima, već jako često i psihičkim. Ta djeca su često zanemarivana ili zlostavljana od strane roditelja, kaže nam Saša Risojević, psiholog udruženja „Nova generacija“ iz Banjaluke.

„Djeca iz siromašnih porodica nemaju mogućnost da posjeduju brojne statusne simbole kao što su moderni telefoni, tableti, odjeća i slično, a koji se sve više doživljavaju kao mjerila vrijednosti cjelokupne ličnosti. Djeca su naučena da svoj doživljaj sebe grade kroz poređenje sa drugima“, naglašava on za magazin Lola.

Sinonim za praznike je vrijeme darivanja. Darujemo drugima poklone, vrijeme, ljubav. Govorimo im koliko nam znače. Sreća i blagostanje je nekakva opšta atmosfera cijelog decembra i januara. Međutim, to je istovremeno i period koji je pravi okidač za samoubistva. Period prepun depresije i osjećaja nepripadanja, odbacivanja od strane okoline. Povlačenja u samog sebe.

Ne dozvolite da nam djeca odrastaju u uvjerenju da su manje važna, pokažite da je nekome stalo. Ovdje se ne radi samo o paketiću, radi se o pripadnosti, radi se o ulaganju u nečiju sreću i nečiju budućnost. Pomozite nam da im pomognemo. Magazin Lola se priključio akciji prikupljanja slatkiša i igračaka za siromašnu djecu iz malih opština – Pelagićevo, Ošta Luka, Vukosavlje, Sanski Most, Srbac i Krupa na Uni, koju realizuje humanitarna organizacija Budimo ljudi. Cilj nam je do 15. decembra prikupiti što više igračaka i slatkiša, kako bismo ovim mališanima barem na nekoliko dana uveselili svakodnevnicu. Možete nam pomoći tako što ćete svoje donacije donositi radnim danom  i subotom u Sani Optic u Gospodskoj ulici, radnim danom od 8 do 11 u kancelarije organizacije Budimo ljudi (tržni centra Ekvator, prvi sprat), te u prostorije magazina Lola (Bulevar vojvode Stepe Stepanovića 185, pored kafića Modena), radnim danom od 8 do 17h.

Ove tri lokacije odnose se samo na Banjaluku jer nemamo tehničkih mogućnost da donacije prikupljamo i van našeg grada, ali ako živite u drugom mjestu, a želite i imate način da nam dostavite slatkiše i igračke, javite nam se. Lola je cijelu jednu prostoriju odvojila za ove namjene, pomozite nam da je ispunimo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije