Praktična LolaŽivot

“Howz”, pametni kućni sistem koji olakšava brigu porodici

Godine nose svoje i samo jednog dana primjetite da su vaši roditelji drugačiji nego ranije. Tako je Alex Petrie otišao na nekoliko dana kod svog 75 – ogodišnjeg oca i veoma brzo je primjetio da on nekoliko puta noću ustaje…

Vesna Drakulic

Godine nose svoje i samo jednog dana primjetite da su vaši roditelji drugačiji nego ranije. Tako je Alex Petrie otišao na nekoliko dana kod svog 75 – ogodišnjeg oca i veoma brzo je primjetio da on nekoliko puta noću ustaje i hoda po kući. Zabrinuo se zato što je njegov tata živio sam, a patio je od demencije sa Levi tijelima.

„Stvarno sam se uplašio i stalno sam razmišljao o tome da li to radi svaku noć. Nije mi bilo drago ni da pomislim na to da je nervozan ili da ne spava kako treba“, priča Alex.

No, Alex je na jednostavan način donekle riješio taj problem – u stanu svog oca je instalirao pametni kućni sistem „Howz“ koji nadgleda upotrebu energije i senzorima prati pokrete, a zatim te podatke šalje u aplikaciju ili na WEB stranicu kojima članovi porodice ili bliski prijatelji mogu da pristupe. Zahvaljujući „Howz“-u Alex je mogao da vidi da njegov otac noću uglavnom dobro spava, ali i da mu pruži odgovarajuću podršku i njegu kada nije mogao da zaspi.

Sistem „Howz“ je razvila kompanija „Intelesant“ i on ima za cilj da pomogne ljudima da nezavisno žive u svojim domovima, a da istovremeno njihova porodica bude mirnija. Alex i njegov brat uopšte ne žive u istom dijelu zemlje kao njihov otac i zato im je „Howz“ mnogo pomogao.

„Mi smo se, kao i mnogi drugi ljudi, rasuli na nekoliko strana tako da ne možemo odmah iz prve ruke vidjeti šta nije u redu“, objašnjava Alex koji je u očev stan stavio dva senzora – jedan na ulazna vrata, a drugi u hodnik. Senzor na ulaznim vratima je važan zato što zahvaljujući njemu Alex zna da su njegovatelji dolazili kod njegovog tate. Ne može da vidi ko je bio, ali lako to može da zaključi prema vremenu u kojem dolaze. Senzor u hodniku pokriva dio stana koji se najčešće koristi i tako on i njegov brat znaju kada je njihov otac ustao i kada hoda po stanu. U jednom domu se može postaviti do deset senzora, a mogu biti i na uređajima poput čajnika i prekidača za svijetlo.

Foto: Pixabay.com

Nakon što sistem „Howz“ analizira i utvrdi nečiju rutinu on šalje upozorenja u aplikaciju ako dođe do nekih promjena. Na primjer, ako senzor inače uoči pokret svakog dana prije osam časova ujutro, kada osoba obično ustaje, poslaće upozorenje ako dotad ne bude nikakvog pokreta. Tada porodica može nazvati i provjeriti da li je sve u redu.

Ideja o ovom pametnom kućnom sistemu došla je od fizioterapeutkinje Louise Rogerson. Jednog dana je odlazila od pacijenta i dok je zatvarala vrata pitala se da li će biti dobro do sljedeće sedmice. I tada je pomislila da mora da postoji bolji način. Istovremeno je Jonathan Burr tražio način da prikupi podatke o dnevnim rutinama i primjetio je da je njegov monitor za energetsku efikasnost uočavao kada on koristi različite uređaje. Louise i Jonathan su zajedno počeli da prikupljaju informacije iz mnogobrojnih domova u kojima su korištena brojila električne energije i provjeravali su da li bi mogli mjeriti dnevne rutine i promjene u njima. Dodali su dodatne senzore u sistem i tako prikupili više podataka. Stanari kod kojih su testirali „Howz“ su izjavili da su brzo zaboravili da je sistem instaliran u njihovim domovima. Nisu se osjećali kao da im je nešto nametnuto zato što je sistem za njih skoro nevidljiv.

Trenutno se „Howz“ koristi u 200 domova. Početni set košta 200 funti, a mjesečna pretplata pet funti. U cijenu su uključeni i podrška za instalaciju, kao i otkrivanje promjena u rutini. Članovi tima „Howz“ imaju pristup podacima iz senzora koji su anonimni kako bi pomogli u analizi i pobrinuli se za to da se šalju tačna upozorenja.

Izvor: The Guardian

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije