Ljudski odnosiPraktična Lola

Zašto ne treba da se vjenčate sa svojom ljubavi iz srednjoškolskih dana?

Novinarka Emily Cappielo je svog bivšeg muža upoznala u četvrtom razredu srednje škole. Prije toga je imala nekoliko veza i uvijek je iz njih izlazila slomljenog srca. Sa druge strane, ona je bila njegova prva djevojka. Nekoliko mjeseci su se…

Vesna Drakulic

Novinarka Emily Cappielo je svog bivšeg muža upoznala u četvrtom razredu srednje škole. Prije toga je imala nekoliko veza i uvijek je iz njih izlazila slomljenog srca. Sa druge strane, ona je bila njegova prva djevojka. Nekoliko mjeseci su se družili kao prijatelji, a onda je između njih planula ljubav. Provodili su zajedno mnogo vremena i upoznao je svo njeno društvo. Sljedeći korak je bilo vjenčanje i proslava dvanaeste godišnjice veze.

“Naš brak nije bio onakav kakav smo mi priželjkivali i zato smo se razišli. Iako se to djelimično desilo i zato što nismo imali neke stvari kao par, veći razlog našem raskidu su bile promjene u našim ličnostima. Kada se tako mladi zaljubite u nekoga tu postoje zamke kojih niste ni svjesni sve dok ne prođe neko vrijeme”, objašnjava Emily. Zbog svega toga ona je odlučila da svima koji se žele skrasiti sa svojom ljubavi iz srednje škole objasni čega moraju biti svjesni.

Oboje ćete se promijeniti

Emily naglašava da osoba u koju se vaš partner zaljubio neće biti ona sa kojom će završiti. Kada je ona upoznala svog bivšeg muža on je želio da ima košarkaški klub i nije htio djecu. Deset godina kasnije ona je bila ta koja nije željela djecu i uživala je u svojoj karijeri, slobodi, skupom autu i lijepim stvarima – a on je želio da dobiju bebu.

“Kada provedete puno vremena sa svojom ljubavi iz srednjoškolskih dana stalno mislite da će stvari opet biti onakve kakve su bile nekad. No, to je nemoguće zato što vas životna iskustva iz dana u dan sve više oblikuju. Imate drugačije potrebe i želje. Kao par morate jedno drugo da prihvatite onakvima kakvi ste sad i da nađete način da se zajedno razvijate”, priča Emily.

Foto: Pixabay.com

Nemojte se zaljubiti u potencijal

Ovo je za Emilyin brak bila najveća zamka. Svog bivšeg muža ne može dovoljno nahvaliti. Tvrdi da je pametniji od nje, shvata stvari, intuitivan je sa ljudima, razumije se u tehnologiju, razmišlja unaprijed i imao je potencijala da dobije visoku poziciju na svom radnom mjestu. Sav taj potencijal je Emily vidjela u njemu i zbog toga je bila veoma entuzijastična. Međutim, on nikad nije ostvario taj potencijal jednostavno zato što to nije bilo za njega. Njemu je bilo sasvim u redu da živi onako kako živi.

“Djelimično sam ostala s njim zato što sam mislila da će ostvariti taj potencijal. Umjesto toga bila sam beskrajno frustrirana zato što mi se činilo da dinamika naše veze nije bila jednaka – ja sam nosila 75% tereta umjesto 50%. Morate biti svjesni zašto nekoga volite i morate biti 100% sigurni u to da je to zbog onoga što vaš partner jeste, a ne što biste vi htjeli da bude.

Nemojte se zaljubiti u utjehu

Emily vjeruje da je jedan od razloga zbog kojeg je tako dugo ostala sa svojim bivšim mužem taj što se s njim osjećala ugodno. Nije željela da izlazi, da se zabavlja i da joj srce iznova i iznova bude slomljeno. Većina njenih prijateljica je bilo u dugim vezama i njihova grupa drugara je bila veoma bliska. Pitala se zašto bi uzdrmavala život koji je glatko tekao?

“To je nešto što stalno ponavljam: nemojte ostati s nekim zato što se osjećate ugodno ili zato što se bojite. Nemojte”, naglašava Emily.

Foto: Pixabay.com

Nemojte izgubiti same sebe

Emily nije iskoristila mnogo prilika zato što je mislila da je spremna da se skrasi i osnuje porodicu. Nije putovala onoliko koliko je htjela. Nikad nije živjela u drugom gradu ili zemlji, niti je ikad stanovala sama. Mnogo poslovnih ponuda je odbila zato što je osjećala pritisak da bude kod kuće i da bude supruga – bilo da je njen bivši muž to od nje tražio ili ne. Potpuno je izgubila sposobnost da sama donosi odluke koje se tiču nje.

“Ne kažem da druga osoba ne treba biti uključena u odluke i da se o tome ne treba razgovarati. Ono što hoću da kažem jeste da ako nešto zaista želite uraditi trebali biste za to imati podršku svog partnera”, objašnjava Emily i dodaje da ljudi ne treba da odustaju od iskustava. Ako je u pitanju prava ljubav onda će vas partner podržati, pa čak i ako odlučite da godinu dana studirate ili živite sami u inostranstvu. Kao što sama Emily kaže, nikada ne znate na koji način te propuštene prilike mogu promijeniti vaš život.

Uvijek će biti prisutni u vašem životu

Kada ste u dugoj vezi sa nekom osobom nije važno hoćete li se vjenčati ili ne, hoćete li vječno biti zajedno ili ćete se tiho razići. Ono što je tačno jeste da će ta osoba uvijek biti prisutna u vašem životu. Uvijek ćete vidjeti nešto što bi se njima moglo svidjeti. Možda ćete još uvijek često razgovarati. Emily naglašava da, bez obzira na to kako se vaša veza završi vi ćete u svojim srcima uvijek imati mjesta jedno za drugo.

Izvor: Popsugar

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije