Praktična LolaŽivot

UKC plaća boravak majki sa djetetom, ali niko ne govori šta dalje

Univerzitetski klinički centar (UKC) Banjaluka sprovodi odluku koju je prošle sedmice objavio na sva zvona. Svaka majka koja sa uputnicom dođe kao pratnja djetetu koje ostaje na bolničkom liječenju ne plaća boravak, za šta je do nedavno bilo potrebno izdvojiti…

Ana Tomić

Univerzitetski klinički centar (UKC) Banjaluka sprovodi odluku koju je prošle sedmice objavio na sva zvona. Svaka majka koja sa uputnicom dođe kao pratnja djetetu koje ostaje na bolničkom liječenju ne plaća boravak, za šta je do nedavno bilo potrebno izdvojiti 45 maraka po danu.

Tu stavku je na sebe preuzeo UKC.

“Za sada poštuju ono što je rečeno. Jedino što se na prijemu dobije nekakav formular koji ispuniš i ima jedno pitanje, tj. da se navede razlog zašto ne možete platiti boravak”, navela je mama iz Banjaluke, koja je, na neki način, i pokrenula cijelu ovu priču.

Njen navod je za Lolu potvrdila još jedna majka, koja takođe nije platila boravak kao pratnja djetetu tokom boravka u bolnici.

“Rekli su da napišem bilo koji razlog zbog kojeg mislim da ne trebam platiti. Napisala sam: Zato što Fond tvrdi da snosi troškove. Niko to nije ni pročitao, taj papir je ostao na stolu dok su me otpuštali”, pojasnila je ona.

Šta u Fondu zdravstvenog osiguranja RS o svemu kažu, nismo uspjeli saznati. Posljednje što su naveli je da će inspekcija izaći na teren da utvrdi na osnovu čega je majkama naplaćivano nešto što je njihovim Pravilnikom uređeno.

“Prema tome, bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom”, saopšteno je ranije iz Fonda.

Međutim, na naše upite kako je moguće da nisu znali šta se dešava u UKC i da li sve to znači da je neko na svoju ruku odlučio da od roditelja bolesne djece iznuđuje novac, s obzirom da Fond u potpunosti snosi troškove kada je pratnja potrebna, odgovor nismo dobili. Kao ni pojašnjenje kada će javnost saznati šta je inspekcija uradila.

UKC se, opet, ne čini kao jedina zdravstvena ustanova u RS u kojoj se majke susreću sa istim problemom.

“Mame iz brojnih drugih gradova RS me svakodnevno mole da i njima pomognemo na isti način”, potvrdila je Adriana Basara, jedna od inicijatora akcije koja je dobrano uzburkala ovdašnju javnost.

Akcija je, uz to, iznova pokazala da je princip “ćuti i trpi” ovdje plodno tle za različite malverzacije, ali i koliko je naše zdravstvo bolesno, a etički kodeksi srozani. S druge strane, iz UKC su naveli da će pomenute troškove snositi do kraja godine, kada ističe “sporni” ugovor s Fondom. Ipak, svaki pokušaj pojašnjenja kako je moguće da iz UKC-a i Fonda pristižu oprečna pojašnjenja, jer se iz svega navedenog teško probiti do zaključka ko je za šta nadležan, ko šta plaća, a zašto nešto nije bilo kako treba, kao i ko je direktno odgovoran za trenutno stanje i kako je, na poslijetku, moguće da je ugovor štetan za bilo koga i ko ga je takvog, imenom i prezimenom, potpisao, je nemoguća misija, jer je komunikacija s ovim institucijama svedena na puke, površne informacije koje njima odgovaraju.

Mamama ostaje da se nadaju da će neki novi ugovor biti takav da prevashodno štiti njihovu i svu ostalu djecu te da će troškove  “hotelskog pansiona” uz bolesne mališane snositi onaj ko i treba.

Povezani tekstovi: 45 maraka za spavanje na drvenoj stolici pored bolesnog djeteta

Foto: Jeep5d / Shutterstock

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije