KulturaRadoznala Lola

Devet mladih glumica čija imena ćete zapamtiti ove jeseni

Jesen je stigla, a s njom i to vrijeme kada večeri provodimo ispred TV-a, ušuškani u dekicu i sa daljinskim u ruci. Srećom, imamo šta i da pogledamo, barem više nego prethodnih jeseni. Serije su već odavno zavladale „malim ekranima“,…

Ivana Simikić

Jesen je stigla, a s njom i to vrijeme kada večeri provodimo ispred TV-a, ušuškani u dekicu i sa daljinskim u ruci. Srećom, imamo šta i da pogledamo, barem više nego prethodnih jeseni.

Serije su već odavno zavladale „malim ekranima“, a nakon talasa uvoznih – najprije sa juga Amerike, pa sa juga Azije, a onda i juga Evrope – napokon primat dobijaju domaći proizvodi. Ponuda je dovoljno široka za sve ukuse, od tipičnih romansi poput „Čiste ljubavi“, preko porodične „Istine i laži“, do ozbiljne drame kakva je serija „Meso“.

Osim novih sadržaja, serije iz domaće produkcije su otvorile prostor i za novu generaciju naših glumica. Neke od njih gledamo prvi put, drugima su prvi put povjerene veće uloge, dok se treće vraćaju na velika vrata nakon manjih pauza.

Svima je zajedničko to da su mlade, veoma talentovane i upečatljive u ulogama koje tumače, zbog čega zaslužuju da ih istaknemo i kažemo ponešto o njima. Zajedno sa svojim koleginicama koje imaju zavidan glumački pedigre, one čine sljedeću generaciju domaćih glumica, pred kojima su velike karijere.

Marija Pikić („Meso“)

Foto: Bosonoga produkcija / Meso promo

Onima koji ozbiljnije prate filmsku i TV scenu regije, Trebinjka Marija Pikić je i najpoznatije ime sa ove liste. Kako i ne bi bila, kada je već za svoju prvu veću ulogu, u filmu „Neprijatelj“, dobila mnoštvo pohvala, a to je bila tek najava onoga što slijedi. Stigla je serija „Cvat lipe na Balkanu“, a onda i film „Djeca Sarajeva“, za koji je sa samo 23 godine dobila prestižnu nagradu za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, dok je film nagrađen posebnim priznanjem žirija u Kanu.

Uz filmove, Marija se nastavila baviti i serijama, i to „Krizom“ i „Lud, zbunjen, normalan“, ali je onda uslijedila mala TV pauza, od sredine 2016. do jeseni ove godine. Sada je Marija ponovo na ekranima, i to kao – Marija!

U prilično teškoj drami Saše Hajdukovića, po scenariju Nikole Kolje Pejakovića, ona glumi djevojku koja dolazi da studira u Banju Luku, ali ne uspijeva da se snađe u novoj sredini. Njena Marija je usamljena, impulsivna i izgubljena, na momente potpuno povučena, a već u sljedećim preplavljena emocijama. Kako se serija „odmotava“, tako se i njen lik razvija, a o njemu i njoj smo ne tako davno i razgovarali sa Marijom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije