Praktična LolaŽivot

Kako je izgubljena torbica pomogla jednom čovjeku da izađe iz pakla droge?

Aeric McCoy je bio ovisnik o heroinu i živio je na ulicama Baltimorea. U julu ove godine slučajno je u aleji našao torbicu koju je izgubila Kaitlyn Smith. U tom trenutku nije ni slutio da će ga ta torbica odvesti…

Vesna Drakulic

Aeric McCoy je bio ovisnik o heroinu i živio je na ulicama Baltimorea. U julu ove godine slučajno je u aleji našao torbicu koju je izgubila Kaitlyn Smith. U tom trenutku nije ni slutio da će ga ta torbica odvesti na put oporavka.

U torbici su bili novčanik, nekoliko recepata, računa i poruka naslovljenih na osobu po imenu Kaitlyn. Iako je novčanik bio prazan Aeric je bio odlučan u tome da torbicu vrati vlasnici. Pročitao je adresu na jednom od računa i počeo da pješači. Dio grada u kojem je Kaitlyn živjela nije bio nimalo blizu i zato mu se veoma često dešavalo da zaluta. Pokušao je prodavače pitati za smjer, ali su ga oni izbacivali iz prodavnica. Na kraju je morao prodati svoju autobusku kartu da bi se metroom mogao odvesti do svog odredišta.

Kaitlyn se već pomirila s tim da je izgubila svoju torbicu, a onda je na ulici ugledala Aerica.

“Moja cimerka i ja smo išle kod prijateljice na rođendan i tada sam ugledala momka u poderanoj, prljavoj majici i farmerkama kako juri prema nama pognute glave i sa mojom torbicom u rukama! Ponudila sam mu novac za torbicu, ali on je to ljubazno odbio i rekao mi da je mora vratiti djevojci po imenu Kaitlyn koja živi u ovoj ulici. Rekla sam mu da sam to ja i on je odahnuo. Objasnio mi je da ju je pronašao u aleji blizu Upton Marketa”, priča Kaitlyn.

Kaitlyn Smith, Foto: YouTube screenshot

Ono što je Kaitlyn dirnulo duboko u srce je razlog zbog kojeg joj je Aeric vratio torbicu. Rekao joj je da mu je neko nedavno iz napuštene kuće u kojoj je boravio ukrao vreću za spavanje i zato je znao kako se ona osjećala kada je izgubila torbicu. Kaitlyn i njena prijateljica su mu u znak zahvalnosti poklonile odjeću, baterijsku lampu, novu vreću za spavanje i prevoz do njegovog doma. Tokom vožnje Aeric je Kaitlyn objasnio kako je postao ovisan o heroinu i otkrio joj je da je zbog nesreće prije tri godine ostao bez posla. Tablete protiv bolova u kombinaciji sa neimaštinom doveli su ga do toga da proba drogu. Aeric je svojoj novoj poznanici priznao i da se zaista želi odviknuti od heroina i da se nada da će jednog dana moći da ode na liječenje u rehabilitacioni centar “Fort Meyers” na Floridi.

Kaitlyn i Aeric, Foto: YouTube screenshot

Kaitlyn je Aericu dala svoj broj telefona i rekla da će mu ona, u znak zahvalnosti, vrlo rado platiti avionsku kartu do Floride.

“Nakon nekoliko dana Aeric je od nekoga posudio telefon i nazvao me da mi kaže da je kontaktirao rehabilitacioni centar na Floridi i da su mu oni rekli da imaju mjesta za njega ako može da dođe. Nazvala sam centar da provjerim da li je to tačno i oni su mi potvrdili da će ga dočekati na aerodromu i odvesti na liječenje”, priča Kaitlyn. Odmah nakon toga mu je kupila avionsku kartu i Aeric je napokon otišao na odvikavanje od droge.

Aericova nova prijateljica je pokrenula kampanju “Kait The Great” za prikupljanje novca na WEB stranici “GoFundMe” i prikupila je 12 300 dolara. Zajedno sa Aericom je otkupila svu potrebnu opremu za uređenje prostora i sredila kamion sa prikolicom koji je prevozio sve stvari. Plan je da Aeric na proljeće ponovo pokrene svoj posao u Marylandu.

Aeric nikada nije bio optimističniji u vezi budućnosti, a sve zahvaljući Kaitlyn i njenoj torbici.

“Cijela ova situacija je bila veoma neobična. Jedan stranac bez krova nad glavom je našao moju torbicu i vratio mi je. Učinio je dobro djelo, a kao znak zahvalnosti želio je da ode na rehabilitaciju. Rekao mi je da se torbica pojavila iz vedrog neba jednog dana kada se drogirao  i ja mu vjerujem jer otkad mi ju je vratio, stalno se dešava nešto divno. To je božanska intervencija, ne znam kako drugačije bih to objasnila”, priča Kaitlyn.

Aeric je čist već 100 dana, a Kaitlyn naglašava da joj je on pomogao da pronađe strpljenje i mir. I jedno i drugo su oduvijek voljeli da pomažu drugim ljudima, a sasvim je sigurno da će to raditi i dalje, te da će njihovo prijateljstvo trajati vječno.

Izvor: Good News Network

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije