MjestaRadoznala Lola

Hotel od leda: Koliko je zapravo hladno i udobno za spavanje?

Ono što putovanja čini nezaborivnim su nova iskustva. Ona mogu da podrazumevaju nekonvencionalan način putovanja, autentičnu hranu, čudnovate aktivnosti ili jedinstven smeštaj, poput, recimo, hotela od leda! Na Arktiku ih ima nekoliko, a mi smo tokom naših ludih sedam dana…

Redakcija

Ono što putovanja čini nezaborivnim su nova iskustva. Ona mogu da podrazumevaju nekonvencionalan način putovanja, autentičnu hranu, čudnovate aktivnosti ili jedinstven smeštaj, poput, recimo, hotela od leda! Na Arktiku ih ima nekoliko, a mi smo tokom naših ludih sedam dana na severu Švedske skoknuli do Jukkasjärvi Icehotel-a u blizini Kirune.

Jukkasjärvi je prvi i najveći hotel od leda na svetu. Postoji već 17 godina ili boljerečeno iznova nastaje već sedamnaestu godinu zaredom, jer se otvara u decembru i prima goste do aprila, a onda…nestane pod zracima sunca! Svake godine u martu se iz reke Torne izvadi 990 tona leda koji se zajedno sa 27000 tona snega spakuje u skladište tj. hladnjaču ili najbolje rečeno atelje u kome umetnici do novembra rade na novom enterijeru za narednu sezonu. Ove godine će po prvi put biti tu i tokom letnjih meseci, na koju foru, to već pojma nemamo!

Gotovo svi turisti avanturisti koji završe u ovom delu Švedske ne propuste priliku da dan provedu u poseti hotelu i Sami seocetu. Pa, kud svi, tu i mali Muja!

Vožnja motornih sanki

Udaljenost od tridesetak kilometara bila je idealna prilika da se potpale motorne sanke! Ko je ikada vozio motor, snaći će se očas posla, ko nije, opet će se snaći, ako pažljivo isprati desetominutnu obuku. Držite upravljač, stisnite gas i krenuli ste! Kada kočite, pustite gas, pa stisnite kočnicu, nikada istovremeno! Držite odstojanje. Za početak budite malo oprezniji dok ne uđete u štos, a onda kada se opustite, opičite po gasu! Ipak, nije šala, to su opake mašine, lagano se stigne do 100 na sat, a bogami i 120. Osećaj je neopisiv! Gusenice melju sneg, a adrenalin prži srce i mozak.

hotel od leda
Jurcanje motornim sankama kroz švedske tundre

Do hotela na obali zaleđenog jezera trebalo nam je nekih 40tak minuta vožnje preko zavejanih čistina i kroz tundru. Priroda je božanstvena i sama vožnja je doživljaj za sebe. Parkirali smo na obali i krenuli.

Hotel od leda u Jukkasjarviju

Hotel se sastoji od dva ledena kompleksa i niza malih drvenih kućica. Svaki gost koji odsedne u hotelu dobija zapravo dve sobe. Jednu dizajnersku ledenu odaju i malu toplu drvenu kućicu. Po principu spavaš na santi dok ti ne procuri nos, onda se lepo pokupiš, zabeležiš u tefter been there, done that, i odeš da spavaš ko čovek u toplom. Do 17h ledeni hotelski kompleks je zapravo galerija ili muzej, otvoren za sve posetioce. Gosti hotela mogu da uđu u svoje ledene sobe tek u 18h popodne, a buđenje je u 7.30.

hotel od leda
Crkva od leda u okviru hotela

U hotelu postoji i sauna, crkvica, veoma popularna među budućim mladencima, restoran i Icebar. Hotel organizuje ture sa vodičem koje počinju u 12h i u dva sata popodne. Ulaznica vam omogućava posetu svih 100 dizajnerskih soba, crkve i Icebar-a.

hotel od leda
Jedna od soba u hotelu

Svaka soba ima posebnu temu praćenu odgovarajućom muzikom i svetlosnim efektima i svaku je dizajnirao jedan od umetnika, ledenih skulptora. Ima tu svega… Od apstraktnih oblika, preko ogromnih glava, meduza, brkova i monokla do antičkih snagatora i muza. Stotinu različitih ideja.

hotel od leda
Predsoblje jedne od soba u hotelu

Jedna od najgenijalnijih muzejskih postavki koje smo ikada videli. Naravno da smo isprobali i fotelje, trosede, krevete…sve gde se moglo spustiti dupe! Možemo da tvrdimo da bi ljubiteljima tvrđeg dušeka bilo više nego udobno. Šalu na stranu, ako se odlučite da ovde prenoćite, nećete doslovno spavati na ledu. Da, okvir kreveta je zapravo ledena kutija u koju je spušten potpuno normalan dušek prekriven kožama irvasa i sasvim normalnom posteljinom. Temperatura u hotelu je između -5 i -7 stepeni, pa se za spavanje preporučuje samo kapa i topao dug veš. U hotelu dobijate termo vreću za spavanje i oni se kunu da će vam to omogućiti sasvim prijatno provedenu noć.

hotel od leda
13. pokušaj spavanja

Ukoliko želite da virnete u svaku sobu i posetite crkvu sa fenomenalnim ledenim lusterom, i na kraju se častite jednim pićem i Icebar-u, računajte da će vam za takav obilazak biti potrebno minimum dva, dva i po sata.

Icebar je totalno kul. Muzika, ljudi koji čavrljaju unaokolo, šank i stolice od leda, čaše od leda. Čaše se tretiraju posebim polirajućim sredstvom, tako da nema potrebe da se plašite da ćete se „zalepiti“ za njih. Potpuno su sigurne i za jezik i za usne. Malo su deblje, pa hoće da podliva, ali da ne sitničarimo. Svakako jedinstveno mesto za jedno pivo ili neki šareni koktel koji strava izgleda serviran u ledu.

Jedino toplo mesto u hotelu je wc ovog bara, tako da se ne morate brinuti ako popijete i više od jednog pića. Poseta toaletu neće biti traumatična.

Sami koliba

U blizini Icehotel-a nalazi se Sami koliba i muzej. Samiji su švedski Eskimi. Oni su lovci, žive uglavnom u divljini i gaje irvase i losove. Kod recepcije hotela trebalo bi da glavnom ulicom krenete desno i nakon nekih 15tak minuta hoda naići ćete na drvenu crkvu i kolibu. Tu se nalazi i malena farma irvasa. Možete kupiti seno koje vole, nahraniti ih i pomaziti.

hotel od leda
Farma irvasa u Jukkasjarviju

Divna stvorenja krupnih očiju. Ima tu i odraslih mužjaka sa veličanstvenim rogovima, ali i beba koje su prilično plašljive. U velikoj drvenoj kolibi pored farme nalazi se Sami restoran i mala prodavnica suvenira. Malo je morbidna činjenica da u jednom trenutku mazite irvasa i divite mu se, a u drugom ulazite u kolibu sa divnim velikim ognjištem u sredini na kome se na tradicionalan način sprema…pa, irvas na šest načina… Nećemo da lažemo, probali smo i…jebi ga, mnogo je dobro! Meso ne liči ni na šta što smo probali. Ima posebnu aromu i jarko jarko crvenu boju. Atmosfera u kolibi je potpuno opuštena. Na svakom stolu špil karata. Toplih koža za sedenje ima svuda, a neodoljivi mirisi hrane su na sve strane. Idealno mesto da se ugrejete i opušteno raspričate. Cene na ovom mestu nisu baš male, ali nisu ni astronomske. Sve u svemu, topla preporuka!

hotel od leda
Sami koliba i pljeskavice od irvasovog mesa

Ukoliko ikada završite u ovom delu sveta, potrudite se da izdvojite jedan dan i obiđete hotel i Samije. Mi smo baš uživali. Toliko ludih stvari i nesvakidašnjih doživljaja u toku samo jednog dana. Od jurcanja motornim sankama, prave pravcate umetničke šetnje kroz hotel i maženja sa irvasima do bleje pored vatre u drvenoj kolibi uz sjajnu klopu. Potpuno nezaboravno!

Tripblogpost.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije