Praktična LolaŽivot

Askina priča: Probudi se!

Bio pesimista ili optimista, život te ne priprema za svoje sitne i krupne pakosti. Zapravo, sve te silne tehnike pozitivnog mišljenja nikad nisu ni bile garancija da ti se nešto loše neće desiti. Pozitivne misli pomažu samo da lakše i…

Srbijanka Stanković

Bio pesimista ili optimista, život te ne priprema za svoje sitne i krupne pakosti. Zapravo, sve te silne tehnike pozitivnog mišljenja nikad nisu ni bile garancija da ti se nešto loše neće desiti. Pozitivne misli pomažu samo da lakše i brže ustaneš posle pada. Da gledaš pravo u zamišljeni cilj, a ne u oguljena kolena dok plačes: “Mama, vidi krv!”

Savladavanje onoga što se zove životna prepreka ne ide uvek i svima od ruke. Često nam nije isti ugao posmatranja problema. Ono što nekog peče do srži, drugog i ne okrzne usput. Drugačiji smo i to nije ništa čudno.

Čudno je što se utrkujemo u kukumavčenju i “veličini problema”. Kao da nije svima već jasno da je ovo podneblje pogodno za muku i kukumavku.

Čudno je što se s podozrenjem posmatraju ovi nasmejani. “Lako je njemu”, kaže se. A iza tog “lako” neretko je neotplaćen kredit, briga za bolesne roditelje, pomalo zbunjenu i u školi nesnađenu decu, zazor od šefa sa 3 razreda srednje škole i gomila neopeglanog veša. Iza tog “lako” često je čir na želucu koji samo što ne proradi, kamen u bubregu spreman da se zakotrlja, svakodnevne tahikardije i povišen krvni pritisak.


Iza svega toga uglavnom stoji život. Naslonjen na čoveka celom svojom težinom. Nekad jednostavno nesavladiv. Nekad jednostavno lep.

Jer nije suština u traženju smisla i nalaženju besmisla. Nije suština u beskrajnom ponavljanju afirmativnih misli koje ne osećaš i u koje ne veruješ.

Zapravo, štos je više dečiji no mađioničarski. Ne treba ti: ni magična formula, ni čaroban šešir i napitak.

Treba ti da sa jednakom snagom prigrliš one lepe stvari u životu kao što se vezuješ za one mučne i opterećujuće. Treba ti da si svestan, da si zaista tu kad ti se dete nasmeje, a ne samo kad odbija da jede ili pokupi igračke. Treba da razumeš da je sa buđenjem zaista počeo novi dan. Da je nekome i taj jedan dan dovoljan da promeni svoj život. Da nekog zavoli. Da od nekog lošeg čoveka zauvek ode. Da se ponovo rodi u nečijem pogledu i osmehu. Da zaista diše i živi.

Nisu to obične fraze. To su jednostavne lekcije kojima nas može naučiti bilo koje dete. Radi ono što ti prija. Igraj se. Čak i kad izgleda da radiš nešto ozbiljno. Spavaj dovoljno. Jedi kad si gladan. Trči. Budi u skladu sa onim što jesi.

Ako ne znaš šta je to, ko je osoba koja ispod tvoje kože spava, ni to nije strašno. Samo si predaleko otišao u zanemarivanju sebe. Zastani. Osvrni se. Lepo je pokraj tebe i u tebi. Primeti ga!

 

Pročitali ste Askinu priču. Legenda kaže da postoje priče koje ne daju odgovore na vaša pitanja, ali čije reči možete da osetite. U takvim pričama vežbate životnu magiju. Takva je Askina priča.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije