Praktična LolaŽivot

Miris Italije u vašoj kuhinji

Ako vam se ovih dana više jede povrće nego meso, onda imamo savršen recept za vas. U pitanju je čuveno italijansko jelo Caponata koje je veoma lako pripremiti. U posudu stavite 450 g plavog patlidžana isječenog na kockice, pola kašičice…

Vesna Drakulic

Ako vam se ovih dana više jede povrće nego meso, onda imamo savršen recept za vas. U pitanju je čuveno italijansko jelo Caponata koje je veoma lako pripremiti.

U posudu stavite 450 g plavog patlidžana isječenog na kockice, pola kašičice soli i promiješajte rukom. Ostavite da se dobro ocijedi, a u međuvremeno isjeckajte celer i jednu glavicu crvenog i češanj bijelog luka. U tavu nalijte 50 ml maslinovog ulja, stavite crveni i bijeli luk, celer i kratko propržite. Dodajte patlidžan, promiješajte i propržite dok patlidžan ne poprimi lijepu zlatnu boju. U tavu dodajte 60 g zelenih maslina bez košpe i 60 g kapara. Sve prelijte sa 400 g pasiranog paradajza i promiješajte.

Foto: YouTube screenshot

Na samom kraju, dodajte dvije kašičice šećera i 60 ml vinskog sirćeta, so i biber po želji i poklopite. Kada se sve lijepo izdinsta i patlidžan, omekša pospite sve svježim peršunom i promiješajte.

Hljeb prepecite u tosteru ili otvorite pakovanje dvopeka i namažite ih Caponatom. Prijatno!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije