FeminizamHrabra Lola

Ima li rodne (ne)ravnopravnosti na domaćoj rok sceni?

Rasprave o rodnoj (ne)ravnopravnosti na rok sceni su jednako su prisutne kao i u bilo kojoj drugoj djelatnosti ili poslu. Ovoga je ljeta veliku prašinu na nezavisnoj hrvatskoj rok sceni digla recenzija jednog koncerta te potakla čitavu lavinu rasprava o rodnoj (ne)ravnopravnosti.I…

Redakcija

Rasprave o rodnoj (ne)ravnopravnosti na rok sceni su jednako su prisutne kao i u bilo kojoj drugoj djelatnosti ili poslu.

Ovoga je ljeta veliku prašinu na nezavisnoj hrvatskoj rok sceni digla recenzija jednog koncerta te potakla čitavu lavinu rasprava o rodnoj (ne)ravnopravnosti.I to ne zbog negativne ili pozitivne ocjene tog istog koncerta, već zbog pristupa autora opisu ženske publike, zbog čega se razvila intenzivna javna polemika. Autora spomenute recenzije jedna je novinarka prozvala alfa mužjakom zbog njegovog “patronizovanja i potcjenjivanja ženske publike”, ali i navela niz primjera sličnog izražavanja muzičkih kritičara u Hrvatskoj. Istovremeno su se otvorila i mnoga pitanja vezana uz rodnu ravnopravnost na domaćoj, ali i svjetskoj rok sceni.

Zašto češće muzičke kritike pišu muškarci? Zašto se uvijek piše da je neka grupa ‘ženska grupa’, a nikada da je u pitanju muška rok grupa? Trebaju li uopšte muzičke kritičarke i kritičari pisati uvijeno ili se od njih očekuje da pišu bez dlake na jeziku? Treba li tretirati u muzičkoj kritici ženske izvođače jednako kao i muške? Imaju li žene na rok sceni veću prolaznost u medijima te ima li muzička kritika uopšte jednaku važnost kao prije 20 godina?

O ovim i ostalim pitanjima vezanim za rodnu (ne)ravnopravnost na hrvatskoj rok sceni na nedavno održanoj tribini govorili su Antonela Marušić (Nora Verde), novinarka i urednica na portalu Voxfeminae.net, muzička kritičarka, aktivistkinja i nagrađivana književnica, zatim Zoran Stajčić, muzički kritičar, novinar i urednik portala Ravnododna.com te Zrinka Kunić, urednica portala Muzika.hr, muzička kritičarka i novinarka. Urednik i voditelj tribine bio je Dubravko Jagatić, novinar nedjeljnika Nacional, muzički kritičar i dugogodišnji sudionik domaće muzičke scene.

Kompletan snimak možete pogledati u nastavku.

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Bosonoga.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije