Ljudski odnosiPraktična Lola

Možete li izdržati bez mobilnog telefona kada ste u društvu voljene osobe?

Sigurno dobro znate da je jako nepristojno da pričate na telefon šaljete poruke ili provjeravate Internet kada ste izašli sa osobom koja vam se sviđa. Naravno, postoje izuzeci, situacije u kojima morate odgovoriti na poziv, ali većinu vremena vaš telefon…

Vesna Drakulic

Sigurno dobro znate da je jako nepristojno da pričate na telefon šaljete poruke ili provjeravate Internet kada ste izašli sa osobom koja vam se sviđa. Naravno, postoje izuzeci, situacije u kojima morate odgovoriti na poziv, ali većinu vremena vaš telefon treba ostati u džepu ili torbi. Kada se počnete zabavljati sa tom osobom, pravila postaju malo opuštenija. Brzo provjeravate poruke, pregledate društvene mreže i igrate se sa svojim telefonom iako je voljena osoba tu, uz vas.

Kristin Salaky i njen momak su uvijek prigovarali kada se jedno od njih zagleda u telefon i prestane slušati.

“Ne bih rekla da je to bio glavni problem u našoj vezi, ali ja sam se u većini slučajeva osjećala krivom kada bih pregledala društvene mreže umjesto da provodim vrijeme s njim. No, tada bi mi Instagram privukao pažnju i za tren oka sam zaboravila na krivicu”, priča Kristin.

Nedavno je prvi put čula da zapostavljanje partnera zbog telefona može loše uticati na vezu i odlučila je da promijeni nešto po tom pitanju. Predložila je svom momku da pokušaju da mjesec dana ne koriste telefone kada su zajedno i on je pristao. Jedino što su mogli da rade s telefonima jeste da uključe i isključe alarm. No, bilo je dovoljno da jedno od njih kaže da mora provjeriti nešto u vezi posla na telefonu i drugo bi odmah skočilo i zgrabilo svoj telefon. Ispostavilo se da je tehnologija vladala njihovim životima. No, Kristin ističe da su ipak nešto naučili iz ovog iskustva i odlučila je da te lekcije podijeli sa ljudima širom svijeta.

Foto: Pixabay.com

Tehnologija se koristi za povezivanje

Kristinin momak je mislio da će njoj biti jako teško da ne koristi telefon. Razlog tome je što ona obožava da kuva i svaki recept čita na telefonu. Nakon što večeraju njih dvoje su voljeli da zajedno gledaju smiješne video snimke i čitaju duhovite tvitove. Njen momak joj je kasnije priznao da je poprilično arogantno ušao u ovaj eksperiment zato što je uvijek sa ponosom isticao da se može odvojiti od telefona ako se za tim ukaže potreba.

“Sasvim je razumljivo što se tako osjeća zato što smo mi mnogo zajedničkog vremena provodili na telefonu. Zbog toga sam se osjećala bolje. Mi nismo koristili telefone kako bismo ignorisali jedno drugo. Nedostajala nam je ta povezanost i aktivnost koju smo voljeli da radimo zajedno”, objašnjava Kristin.

Kada pokušate nešto izbaciti želja za tim se samo poveća

Kristin je brzo shvatila da je zabranom korištenja mobilnog telefona onemogućila samoj sebi da svom momku pokaže sliku preslatkog psića na Instagramu. Oboje su došli do zaključka da bi lakše ostavili telefone kada bi obratili pažnju na to kako se zbog njih osjećaju.

Foto: Pixabay.com

Trebate početi malim koracima

Eliminisanje telefona je bio uzvišen cilj, a naročito za dvoje ljudi koji rade u medijima. No, kako je naglasio Kristinin momak, bilo bi dobro da su zabranili korištenje mobilnih telefona u jednoj prostoriji.

“Mi ne koristimo telefone noću jer smo u krevetu i mislim da je to najvažnije vrijeme da ostavite taj uređaj i posvetite se jedno drugome”, izjavio je on.

Kristin se s tim složila jer zna da kada legnu spavati oboje se opuste i dugo razgovaraju. Tada se njihovi telefoni pune. Kasnije će možda to pravilo uvesti i za druge prostorije u njihovom stanu, ali smatra da je i ovo dobar početak.

Iako nisu uspjeli izdržati mjesec dana bez telefona, Kristin vjeruje da će oboje biti svjesniji toga koliko ih koriste i da će voditi računa da zbog toga jedno drugo ne zapostave. Sa druge strane, i dalje će uživati u trenucima u kojima ih tehnologija zbližava.

Izvor: Insider

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije