Praktična LolaŽivot

Pet razloga zašto vam menstruacija kasni

Zato nemojte odmah paničiti i misliti da ste trudne, imajte na umu ove stvari.

Ivana Simikić

Menstruacija koja ne stiže na vrijeme je jedna od najstrašnijih stvari koje nam se mogu desiti, ako ne planiramo trudnoću još uvijek. Međutim, u nekim situacijama je sasvim normalno da nam početak ciklusa dođe sa zakašnjenjem.

 

Ciklus može varirati

Ako je prošlog mjeseca vaš ciklus trajao 24 dana, ovog možda bude baš 32. Jednostavno se dešavaju varijacije i ako niste dobili menstruaciju onda kada ste mislili da ste trebali, moguće je da vaše tijelo nije završilo procese koju su potrebni.

Pod stresom ste

Vaše tijelo otpušta jednu jajnu ćeliju sa namjerom da ostane u drugom stanju, a ukoliko ste u tom periodu pod većim stresom nego inače, ono će sačekati da emotivno budete spremni za taj proces. To praktično znači da se ovulacija može pomjeriti i za sedmicu kasnije.

Bolesni ste ili povrijeđeni

Ako se vaše tijelo ne nalazi u dobrom stanju, niste sposobni da iznesete trudnoću i ovulacija će doći tek kada sve bude u redu. Naravno, to dovodi i do kašnjenja menstruacije.

Premalo jedete ili previše vježbate

Ove dvije stvari pogađaju vaše zdravstveno stanje, pa tijelo mora da uloži dodatne napore da bi održalo sve pod kontrolom. To nas vraća na prethodnu stavku – ovulacija dolazi tek kad se sve sredi.

Uzimate nove lijekove

Korištenje novih lijekova ili mijenjanje terapije često poremeti i ciklus, zbog čega biste trebali da se obratite svom ljekaru.

Ako vam je menstruacija uvijek tačna, ali je iz nekog razloga sada odlučila da poprilično zakasni, nemojte razbijati glavu brigom o potencijalnoj trudnoći. Jednostavno kupite test i riješite misteriju.

Popsugar.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije