Praktična LolaŽivot

8 savjeta zaposlenim mamama za jutarnju rutinu

Puno zaposlenih mama ujutro se susreće s istim problemom – kako napustiti kuću na vrijeme?! Kako drugima to uspijeva? Iako vam se čini da vam uvijek nedostaje barem još pola sata, ma koliko rano ustali u stvari se radi o…

Jelena Pralica

Puno zaposlenih mama ujutro se susreće s istim problemom – kako napustiti kuću na vrijeme?! Kako drugima to uspijeva? Iako vam se čini da vam uvijek nedostaje barem još pola sata, ma koliko rano ustali u stvari se radi o dobroj organizaciji. Ne trebate se ujutro tri puta preznojiti, vikati i nervirati da biste zajedno s djecom napustili kuću u pristojno vrijeme. Donosimo vam 8 savjeta kako se spasiti od jutarnjeg kaosa:

Djecjaposla.com – Sanja Bubalo

Ne gledajte u svoj telefon!

Koliko god mobiteli bili od pomoći i neizbježni, potrudite ih se izbjeći prije nego zalupite za sobom ulaznim vratima. Ako ujutro bacite pogled na njega, gotovo je pa zagarantirano da ćete naći neku nepročitanu poruku, mailove ili obavijesti koje će vas namamiti da kliknete. I dok kažeš “keks”, vrijeme je proletjelo u skrolanju, a vi kasnite.

Priuštite si malo jutarnje zabave

Probudite se malo ranije kako ne biste postali nervozni zbog manjka vremena i započnite jutro nečim što volite. Popijte kavu u miru ili pogledajte jutarnje vijesti, prolistajte časopis prije nego vam djeca skoče iz kreveta i postanu prioritet.

Osigurajte si 30 minuta “lufta”

Budući da već znate svoju jutarnju rutinu, osigurajte si dodatnih 30 minuta za nepredviđene situacije. Ako znate da vam za spremanje djece i vas te odlaska u vrtić/školu treba sat i pol, ustanite dva sata ranije i izbjegnite paniku ako nešto pođe po zlu. Vidjet ćete koliko vam jutro smirenije i opuštenije protječe i kako vas ne obljeva znoj svaki put kada bacite pogled na sat.

Popisi su ključ uspjeha

Napravite djeci popis njihove jutarnje rutine i zalijepite im ga na zid sobe. Ako djeca još ne znaju čitati, popis se može sastojati od slika. Klinci su ujutro obično spori, ne znaju što bi trebali napraviti pa ne naprave ništa ili sjednu i počnu se igrati. Nacrtajte (napišite) da se trebaju obući/otići na wc/umiti/oprati zube/doručkovati/spakirati ruksak itd. skratit ćete si muke. Ako i vi imate stvari koje morate obaviti, napravite i sebi popis. To što ste znali što morate jučer, ne znači da ćete se sjetiti i ujutro.

Pojednostavnite dječji doručak

Lijepo bi bilo svaki dan djeci servirati bogat, topao doručak kao iz reklame. No, to je naravno nemoguće. Odgodite svoje ideje za vikend, a tijekom tjedna se usredotočite na zdrave, ali brze doručke. Zdrave žitarice s mlijekom, jogurt, kruh s raznim namazima, voće bit će izvrsni pokretači organizma vašeg djeteta, a priprema vam neće oduzeti puno vremena. Palačinke od heljdinog brašna nadjevene domaćom nutellom ostavite ipak za vikend.

Ne palite djeci TV

Ne dajte se zavarati da će vam paljenje TV-a dati malo vremena. Možda, ali ćete puno i izgubiti. Djeca se pred ekranom znaju pretvoriti u prava mala čudovišta. Zaborave pojesti što im je na tanjuru, a kasnije ćete ih jedva odvući od omiljenog crtića i to vjerojatno uz vrisku i plač.

Savladajte umijeće brzog šminkanja

Neke žene se na šminkaju za 5 minuta, druge tvrde da im treba pola sata. Krajnji rezultat često je isti. Pripremite si večer prije sve što vam treba za šminkanje i ne komplicirajte. Ne treba vam puna ratna sprema za odlazak na posao, odbacite sve nepotrebno. Također, kada krenete sa šminkanjem, posvetite se samo tome. Nemojte se šminkati jednom rukom dok drugom pokušavate kopati po dječjem ormaru jer će tada cijeli proces biti znatno usporen. Nakon nekoliko jutara trebali biste već posao obavljati automatski, za najviše 5 do 10 minuta.

Isključite obavijesti za mailove i poruke na mobitelu

Stalni zvuk koji vas podsjeća da dobivate poruke i mailove ometat će vas i činiti nervoznom. Borit ćete se sa željom da odete pogledati tko vas treba i radi li se o nečem hitnom. No, vjerojatno nikad nije riječ o nečem što ne može pričekati pola sata, a vi, ako se već uhvatite mobitela samo da vidite tko je poslao poruku, pa čak i nebitnu, vjerojatno ćete na nju i odgovoriti. Zato, najbolje, isključite zvuk obavijesti dok ne napustite kuću i imat ćete dojam da vas nitko ne treba cijelo jutro!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije