LjudiRadoznala Lola

Alegra Ally, žena koja fotografiše porode domorotkinja

Ako mislite da je porod nevjerojatno težak, samo zamislite koliko je težak porod na otvorenom, uz “smrznute” temperature, daleko ispod nule. To je upravo ono što žene iz naroda Nenet (u arktičkom dijelu Sibira) rade, a zahvaljujući etnografkinji i fotografkinji…

Redakcija

Ako mislite da je porod nevjerojatno težak, samo zamislite koliko je težak porod na otvorenom, uz “smrznute” temperature, daleko ispod nule. To je upravo ono što žene iz naroda Nenet (u arktičkom dijelu Sibira) rade, a zahvaljujući etnografkinji i fotografkinji Alegri Ally – možemo vidjeti i kako to izgleda. Ona je provela više od 20 godina putujući oko svijeta i upoznavajući autohtono stanovništvo, a fokusirala se posebno na trudnoću i porod.

 24sata.hr – Klokanica

Alegra je svoja putovanja započela još u tinejdžerskim godinam, uz punu podršku svojih roditelja. Prvo se zaputila prema Papui Novoj Gvineji, gdje je živjela četiri mjeseca s plemenima duboko u džungli.

“To iskustvo zauvijek mi je promijenilo život i vodilo me kroz ovo dva desetljeća dugo putovanje zbog kojeg sam ono što jesam”, rekla je Ally.

Prije šest godina je pokrenula Wild Born Project, zasnovan na njezinom dugogodišnjem radu koji uključuje fotografije, etnografiju i priče domorotkinja. Objasnila je da je kroz svoja putovanja shvatila koliku nevjerojatnu ulogu u plemenskim zajednicama igraju priče, one koje se prenose s koljena na koljeno – isprepletane kroz zajednicu, identitet i ponos.

“Mnoge plemenske zajednice žive povezane s prirodom i zbližavaju se kroz prepričavanje i priče koje su utkane oko cijele mreže kulturnih vjerovanja. Te priče su važne, ali polako postaju zaboravljene”, govori Alegra i dodaje da je posebno inspirirana ženama koje je upoznala.

Alegra Ally sa ženama iz plemena Himba u Namibiji

Njezin projekt slavi žene i kulturnu raznolikost, a posljednjih pet godina, Ally je bila fokusirana na rituale i inicijacije koje su povezane sa ženstvenošću, priprema za porod i tradicijama nakon poroda. Radila je s više od 10 plemena diljem svijeta, uključujući žene iz plemena Himba u Namibiji, zajednice Meakambut i Kosua u Papui Novoj Gvineji, zajednicu Taut Batu na Filipinima, nomadske zajednice u Indiji i žene iz naroda Nenet u Sibiru.

Kao “najambicioznije”  putovanje, Alegra izdvaja ono u Sibiru, gdje žene ponekad rađaju na temperaturi od -60 stupnjeva Celzijusovih.

“Najzanimljivije mi je da druge kulture ne tretiraju trudnoću i porod kao medicinsko stanje, kao što mi u zapadnim zemljama činimo”, rekla je Alegra, koja će uskoro proputovati kroz Afriku i raditi na svojoj novoj knjizi i na tome da projekt Wild Born Project pretvori u neprofitnu organizaciju. Ovo su neke od fotografija koje je zabilježila diljem svijeta:

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije