Praktična LolaŽivot

Kako da pobijedite ljutnju?

Ljutnja u većini slučajeva može da donese gorčinu i otrov u vaše živote, a da je osoba na koju ste bijesni ni ne osjeti. Nedostatak kajanja je ono što ljutnju duboko ukorijeni u čovjeku i zato je se teško može…

Vesna Drakulic

Ljutnja u većini slučajeva može da donese gorčinu i otrov u vaše živote, a da je osoba na koju ste bijesni ni ne osjeti. Nedostatak kajanja je ono što ljutnju duboko ukorijeni u čovjeku i zato je se teško može riješiti. No, to nije nemoguće.

“Ljudi se najčešće dugo ljute zato što su ih neke osobe lagale ili povrijedile i ne žele preuzeti odgovornost za svoje postupke, niti se pokajati”, objašnjava doktor Mark Goulston, psihijatar iz Los Angelesa.

Naravno, postoje i ljutnje koje su nastale zbog duboke povrijeđenosti i postupaka koji su za neke ljude neoprostivi. U takvim slučajevima do oproštaja se teško dolazi. No, za ljutnje koje nisu toliko velike doktor Goulston savjetuje da prije svega razmislite kako one nastaju. Neko vas je povrijedio, vi ih mrzite zato što vas je povrijedio, oklijevate da toj osobi ponovo vjerujete jer bi vas mogli opet povrijediti i ljutite se. Kako da se riješite tih groznih emocija? Formula ima četiri koraka: kajanje, nadoknada, rehabilitacija i traženje oproštaja.

Foto: Pixabay.com

Prema riječima doktora Goulstona pokazivanje kajanja je ključno da biste pomogli nekome da prevaziđe bol koju ste mu izazvali. On ističe da je kajanje drugačije od žaljenja i da znači da ste osjetili bol zbog toga što ste nekoga povrijedili. Da bi se pobijedila mržnja izazvana ljutnjom morate ponuditi šansu za nadoknadu osobi koju ste povrijedili. Kao jedan od najlakših načina za to doktor Goulston savjetuje da omogućite tom čovjeku da govori o tome koliko ste ga povrijedili. Sljedeći korak je rehabilitacija koja, kao i kajanje, mora biti iskrena.

“Osoba koju ste povrijedili mora vidjeti da se vi na novi način ponašate prema njima. Ne smiju da pomisle da to radite samo da biste ih skinuli sa svog vrata”, objašnjava dokotr Goulston i dodaje da je dobar početak ako im kažete da niste znali da im vaša djela nanose toliko boli i da ćete ubuduće biti pažljiviji. Kada ste u tome uspjeli znajte da je sada pravi trenutak da tražite oproštaj. Mnogo je lakše kada uspostavite dobru komunikaciju nego da se iz dana u dan osjećate sve gore.

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije