AktivizamHrabra Lola

Who See i Ujedinjene nacije zajedno protiv nasilja nad ženama

“Moja Mare” naziv je najnovije muzičke numere sastava Who See, urađene u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama u Crnoj Gori, u okviru ovogodišnje kampanje UN “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Cilj kampanje je slanje poruke mladima o višeslojnosti tog problema, kako bi…

Redakcija

“Moja Mare” naziv je najnovije muzičke numere sastava Who See, urađene u partnerstvu sa Ujedinjenim nacijama u Crnoj Gori, u okviru ovogodišnje kampanje UN “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Cilj kampanje je slanje poruke mladima o višeslojnosti tog problema, kako bi još u fazi sazrijevanja mogli jasno da prepoznaju različite oblike nasilja nad ženama i da formiraju konstruktivan stav po tom pitanju.

“Moja Mare” je priča o ženi koja se suočava sa različitim oblicima nasilja, vidljivim, ali i onima koja su manje vidljivi.

Ispričana iz ugla stereotipnog supruga, priča o Mare zadire u tradicionalizam i kulturološke aspekte problema koji čine da nasilje nad ženama najčešće ostaje tabu.

“Nasilje nad ženama je doboko ukorijenjen i izuzetno kompleksan problem za čiju je eliminaciju potrebno vrijeme, čak i generacijske smjene. Upravo iz tog razloga se u kampanji fokusiramo na mlade”, kazala je Fiona Mekluni, koordinatorka Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Ona je iskazala iskrenu zahvalnost grupi Who See na doprinosu kampanji.

“Autentičnost, snažan integritet i velika popularnost grupe Who See među mladima neprocjenjiv su doprinos ovogodišnjoj kampanji protiv nasilja nad ženama i zato smo im veoma zahvalni i vrlo ponosni na partnerstvo sa njima”, kazala je Mekluni.

Upravo da bi se poruke što bolje prilagodile mladima i da bi stigle do što većeg broja njih, glavni su razlozi što je Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori inicirao partnerstvo sa Who See u ovogodišnjoj kampanji protiv nasilja nad ženama.

“Za nas je rad na ovoj pjesmi bio prilično izazovan, budući da je nasilje nad ženama sveprisutan problem koji se manifestuje u mnogo različitih oblika, na šta smo i ukazali u pjesmi. Mare je neko sa kim se, uvjeren sam, dosta žena u Crnoj Gori danas može identifikovati”, kazao je Dejan Dedović – Deda iz grupe Who See, izražavajući zadovoljstvo saradnjom sa Ujedinjenim nacijama.

Nasilje nad ženama predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava. Može biti fizičko, seksualno, psihološko i ekonomsko. Prema najnovijem istraživanju UNDP Crna Gora, svaka druga žena bila je žrtva nasilja makar jednom u svom životu. Nakon prijave nasilja, žrtve su mahom nezaštićene i nemaju adekvatnu sistemsku podršku. Da bi se ovo promijenilo, neophodno je javno, jasno i glasno govoriti o nasilju nad ženama.

Pjesma “Moja Mare”, kroz koju se prožimaju različiti oblici nasilja nad ženama, upravo ukazuje da je nasilje nad ženama društveno nevidljiva pojava o kojoj se ne govori.

Do kad? – pitaju Who See.

Izvor: cdm.me

Naslovna fotografija: Who See promo

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije