Praktična LolaŽivot

Kako da sami napravite novogodišnje ukrase

Novogodišnji praznici su pred nama i pravo je vrijeme da razmislimo o ukrašavanju svog doma. Uz obilje ukrasa koje nam nude na svakom ćošku, odlučite se za one iz kućne radinosti – i to u vlastitoj režiji. Mnoge predmete koje…

Jelena Pralica

Novogodišnji praznici su pred nama i pravo je vrijeme da razmislimo o ukrašavanju svog doma. Uz obilje ukrasa koje nam nude na svakom ćošku, odlučite se za one iz kućne radinosti – i to u vlastitoj režiji. Mnoge predmete koje ste iskoristili za njihovu primarnu namjenu sada možete upotrebiti za izradu prazničnih ukrasa, poput sijalica, tegli, starih četki za farbanje, plastičnih flaša ili plutanih čepova.

Pregorjela sijalica ne mora završiti u smeću. Zahvaljujući svom obliku idealna je za izradu figurice Djeda Mraza ili Snješka. Poigrajte se bojama za staklo, šljokicama, različitim tkaninama i sitnim detaljima pomoću kojih će stare sijalice zasijati novim, prazničnim sjajem.

Teglicama ili manjim staklenim posudama kojima je istekla primarna svrha u vašem domaćinstvu, udahnite novi život uz pomoć lampica za jelku čiji ćete dio postaviti unutra, a ostatak duž čvršćeg kanapa ili žice koji će zapravo poslužiti kao nosač za ovu dekoraciju.

Od vinskih čepova, kad ispraznite flaše pića bogova, možete uz pomoć kanapa, ljepila, perlica i trakica, brzo i lako napraviti raznovrsne ukrase, poput jelkica, novogodišnjih vijenaca ili ukrasa za jelku. Uz malo truda, ovakav irvas će biti dio vaše novogodišnje dekoracije za dom.

Možda nikada niste razmišljali kako iskoristiti otvarače upotrebljenih limenki. Novogodišnja dekoracija je prava prilika za to, s obzirom da su otvarači limenki lagani i sjajni. Tako ih možete u slojevima nalijepiti na kuglicu za jelku i time joj udahnuti novi sjaj.

Dno plastičnih flaša možete isjeći i pomoću boje učiniti da izgledaju poput pahulja, uz dodatak metalne alkice i trake za kačenje na jelku. Kombinacija bijele i plave je možda najbolja za zimski ugođaj, ali vi se slobodno poigrajte bojama i detaljima.

Slamčica po slamčica, malo strpljenja, konac i eto novih, drugačijih ukrasa za jelku. Povežite ih u više različitih oblika, koji mogu biti jednobojni, poput ovih na fotografiji, ali i kombinacija više boja.

Anđeo od starih novina. Za ovaj ukras će poslužiti novinski papir od kojeg ćete napraviti lepezasti veći trokut (kao tijelo) i duži pravougaonik (na pola presavijen kao krila). Sve to povežite koncem, a kao glavu na vrh dodajte svjetlucavu perlu.

Stare bočice za lijekove upakujte u novo ruho. Ako ih oblijepite sjajnim papirom, dodate crvenu traku i glavu Snješka Bijelića, koju ćete napraviti od stiropora, dobićete simpatičnu figuricu. Uz malo mašte i detalja možete napraviti soba ili Djeda Mraza.

Stare četke za farbanje su zbog svog izgleda idealne za izradu novogodišnjih ukrasa. Tako će drška obojena u crveno poslužiti, recimo, kao Djeda Mrazova kapa, a donji dio kao brada. Zalijepite mašnice, zvončiće i posao je gotov.

Za novogodišnje ukrasne kućice poslužiće vam tetrapak pakovanja za mlijeko, a nabolje je da upotrebite ona čiji vrh već ima oblik sličan krovu. Za krov koristite tanji karton te ga obojite bijelom akrilnom bojom, a ostatak kućice oblijepite novinskim papirom ili ubrusima (nekoliko slojeva), a kada se osuši pištoljem sa vrućim ljepilom i četkicom nanesite ukrase – dugmiće, perlice, komadiće papira u boji. Bijelom akrilnom bojom možete nacrtati vrata, prozore i druge detalje.

Tekst nastao u saradnji sa kompanijom EuroBeta.

Naslovna fotografija: Pinterest

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije