Lole iz komšilukaO životu

Moderan lerdi – model uspešnog poslovanja

U ovom modernom svetu start up-ova, digitalizacije, internet poslovanja i gerila marketinga, a sve u cilju generisanja kapitala, svi preduzetnici, i mali i veliki, streme ka tome da od sebe i svoje firme ili proizvoda naprave brend i nešto prepoznatljivo….

Nemanja Cvijetić

U ovom modernom svetu start up-ova, digitalizacije, internet poslovanja i gerila marketinga, a sve u cilju generisanja kapitala, svi preduzetnici, i mali i veliki, streme ka tome da od sebe i svoje firme ili proizvoda naprave brend i nešto prepoznatljivo. Neki su u tome manje, neki više uspešni, ali ono što mi je zapalo za oko je kako se može napraviti model uspešnog poslovanja primenljiv na svaku sferu, samo ako se posmatra ponašanje i poslovna etika jednog običnog, najobičnijeg dilera.

Mislim, lerdi kao lerdi razvija svoj biznis postepeno, i ako se uzme jedan kao primer, možemo doći do odličnih zaključaka kako i mi da poboljšamo svoj biznis, primenjujući korake i učeći od njega. Kao neko sa dugogodišnjim, da ne kažem decenijskim iskustvom sa ovim stvarima, sa obe strane, i kao preduzetnik i kao klijent, mogu da tvrdim da ovo i te kako može da bude od koristi.

Recimo, tako prvo imamo:

– Biranje ciljne grupe i adaptiranje njima – Uspešan lerdi se ne raspline na sve strane, i ne forsira gomilu proizvoda, nego pažljivo odabere ciljnu grupu i jedan, eventualno dva do tri proizvoda prijemčivih ciljnoj grupi, i svoje vreme i svoj posao bazira na tome. Shodno sa proizvodom i ciljnom grupom, svoju dostupnost klijentima podređuje na osnovu njihovih potreba, jer je ipak klijent taj kome se mora izaći u susret.

– Dostupnost klijentu – kao što rekoh, dostupnost klijentu u vreme koje njemu odgovara je jedan od najbitnijih aspekata ovog posla, i svakog posla, ako tako gledamo. Lerdi koji radi sa, da kažemo tim brzim stvarima, je dostupan od kasnih popodnevnih časova, do ranih jutarnjih, lerdi koji radi sa opijatima je na raspolaganju od jutarnjih časova do kasnog predvečerja, a lerdi koji radi sa vutrom mož’ da bude dostupan kad ‘oćeš jer stoneri generalno i spavaju dugo, i nije im nešto preterano bitno da sve to bude sad i odmah.

– Tačnost, ili ti punktuacija – Svaki ozbiljan lerdi zna koliko je ovo bitno u radu sa klijentima, i svako ko ima iole iskustva u poslovima ovakve prirode znaju koliko je tačnost važna, i cenjena. Znači, ako je pet minuta, to je pet minuta, ne pola sata ili sat. Proizvod se klijentu mora dostaviti u dogovoreno vreme i u dogovorenom roku.

Foto: Pixabay.com

– Kvalitet usluge i kvalitet proizvoda – O ovome se posebno mora voditi računa, naročito kad je kvalitet proizvoda u pitanju. O kvalitetu usluge smo pričali iznad, jer je tu jedan od najbitnijih aspekata tačnost, a što se tiče kvaliteta samog proizvoda, on mora biti konstantan. Naravno, najbolji proizvod se ne nudi odmah, nego proizvod solidnog kvaliteta, koju zadovoljava sve potrebe klijenta, a sa vremena na vreme se izađe u susret sa vrhunskim, da bi obradovali klijenta, i da bi pokazali da i te kako ima potencijala za nešto veliko, nešto bolje. Time se klijent zadržava, i poboljšava saradnja na duže staze.

– Adaptacija tržištu – U ovo moderno vreme, klijenti su navikli da se njima dolazi, što bi se reklo na noge, tako da je ulaganje u recimo, vozni park odlična investicija, jer se poboljšava sam kvalitet usluge i parira se konkurenciji, što dovodi do zadržavanja postojećih, i sticanja novih, zadovoljnih klijenata.

– Besplatni uzorci i word to mouth marketing – Da bi se posao razvio kak’ treba,  i da bi se proširila lista zadovoljnih klijenata, potrebno je, sa vremena na vreme, izaću u susret sa gratis uzorcima, što da bi se dobio feedback o kvalitetu proizvoda, što da bi se i odradio odličan marketing, jer zadovoljan klijent je jedna od najbitnijih stvari u ovom poslu, a zadovoljan klijent znači i još novih, potencijalnih, zadovoljnih klijenata.

– Mogućnost plaćanja na odloženo – Naravno, ovo je isto jedan od ključnih aspekata za održavanje duge i uspešne saradnje, jer klijent zna da u svakom trenutku može da se osloni na to da će proizvod dobiti na vreme, a lerdi je taj koji dobija garancije da će uplata biti izvršena u dogovorenom roku, čime dobija bonus poene kod već postojećih klijenata, i izlazi isred konkurencije, koja obično nije tako fleksibilna.

– Rad na preporuku – Iako je nekad rizičan, rad na preporuku može da bude izuzetno plodonosan, jer otvara vrata novih klijentima, i nosi sa sobom mogućnost potencijalne velike zarade i širenja samog posla, zapravo, firme. To kasnije može da dovede do zapošljavanja novih radnika, koji će, prateći ovde izložen model poslovanja, samo širiti i širiti listu zadovoljnih klijenata, dok se firma i sam posao ne dovedu do nesuđenih fisina, level Kosmajac.

U suštini, to je to.

Ima ovde mnogo aspekata i stvari koje se mogu pomenuti i primeniti, ali je, grupo rečeno, ovo posao kao i svaki drugi, i ako neko od novih, malih preduzetnika prati ove korake i pročita neku stranicu iz knjige Dilovanje jedan kroz jedan, širenje posla i prosperitet firme je, takoreći, zagarantovan.

Ukoliko se setite još nečega, slobodno dopišite, siguran sam da će nekome koristiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije