DogađajiRadoznala Lola

“Cvrčak” danas izvodi komediju “Ljubavni život Marka molera”

Sa ciljem unapređenja kulturnih dešavanja u Banjaluci, krajem 2015. godine u ovom gradu formirano je Udruženje za razvoj dramske umjetnosti Cvrčak. Foto: Lapandr / Shutterstock Osnivačica je diplomirana dramurškinja Ivana Stjepanović, a Cvrčak pored nje broji još nekoliko članova. U razgovoru…

Vanja Stokic

Sa ciljem unapređenja kulturnih dešavanja u Banjaluci, krajem 2015. godine u ovom gradu formirano je Udruženje za razvoj dramske umjetnosti Cvrčak.

Foto: Lapandr / Shutterstock

Osnivačica je diplomirana dramurškinja Ivana Stjepanović, a Cvrčak pored nje broji još nekoliko članova. U razgovoru za Lolu ističe da ekipa jeste mala, ali da njihova dostignuća nisu.

“Iako smo mali i mladi, trudimo se da se i naš glas čuje. Moja želja je da ne funkcionišemo na osnovu masovnosti članstva, nego da se baziramo na projektima i na kvalitetu tih projekata. Svakim novim projektom se povećava broj članova Udruženja. Potpuno smo otvoreni, te nam se mogu javiti svi mladi pozorišni umjetnici, koji smatraju da mogu da pokažu nešto novo na daskama koje život znače, te tako unaprijede pozorišnu umjetnost u Republici Srpskoj”, navodi ona.

Prvi projekt Cvrčka bila je monodrama Molitva, rađena povodom stogodišnjice smrti jednog od naših najvećih pisaca, Petra Kočića.

“Ta monodrama je u potpunosti autorski projekat Željka Stjepanovića, koji se dugi niz godina bavio ovom temom. Projekat smo prijavili i na konkurs Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te na njemu osvojili prvo mjesto. Predstava je ugledala svjetlo dana na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, a veliki broj građanstva i dio srednjih škola su prisustvovali tim izvođenjima. Nadamo se da će predstava uskoro doživjeti i svoju drugu sezonu, te da ćemo biti u mogućnosti da sa njom obiđemo sve veće gradove Republike Srpske”, priča nam Ivana.

Njihov drugi projekat, komedija Ljubavni život Marka molera, biće premijerno prikazana 03. decembra u Narodnom pozorištu RS. Produkcija je ovoga puta malo veća, pa će na sceni biti tri glumca – Miljka Brđanin, Snježana Štikić i Željko Erkić. Radi se o adaptaciji komada Soboslikar Donalda Čerčila, koja je iz Engleske prebačena u naše podneblje.

“Samim tim su i situacije i humor prilagođeni našem kraju, te će biti puno pristupačniji gledaocima”, poručuje Ivana, te se nada da će se u prvim mjesecima 2018. godine Cvrčak predstaviti i sa trećom predstavom. U planu im je praizvedba originalnog dramskog teksta, a jedan od segmenata djelovanja im je i prevođenje savremenih svjetskih dramskih tekstova.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije