Lole iz komšilukaO ljudima

Šta ti daje sigurnost: Znanje, izgled ili možda novac?

Kad si sigurna? Kad možeš sa sigurnošću reći da si – sigurna? Koje situacije su te koje ti ulivaju sigurnost? Da li si sigurna ako imaš prsten na ruci? Fin, zlatni, birali ste ga skupa, nosite ga svako na toj…

Dragana

Kad si sigurna?

Kad možeš sa sigurnošću reći da si – sigurna?

Koje situacije su te koje ti ulivaju sigurnost?

Da li si sigurna ako imaš prsten na ruci? Fin, zlatni, birali ste ga skupa, nosite ga svako na toj nekoj ruci na kojoj se kao treba nositi. Garantuje li ti taj prsten sigurnost? Sigurnost – u šta? U koga? Do kad?

Da li si sigurna ako potpišeš brak? U crkvi, kod matičara, brak. Proslavljen, obilježen, sa odličnim fotkama koje posle deliš na mrežama i šalješ prijateljicama, pa komentarišete kako si bila lepa i posebna? Ako se zakunete jedno drugom da ste tu jedno za drugo do nečijeg kraja? Da li je to neka garancija za budućnost? Za dodavanje čaše vode? Za menjanje pelena? Ne samo dečijih.

Da li si sigurna ako rodiš dete ili decu? Željeno, neželjeno, jedno, dvoje, muško, žensko, njegovo ili njegovo. Daje li dete sigurnost u nešto? Sigurnost u životu? Sigurnost u sebe? U njega? U budućnost? U starost? U dodavanje čaše vode?

Daje li ti završena škola sigurnost? Daje li ti bilo kakvu garanciju? Barem prividnu sigurnost da ćeš dobiti i sačuvati posao od kojega ćeš hleb da si kupuješ i struju da plaćaš?

Kad znaš – možeš se osećati sigurno. Znanje ti niko oduzeti ne može, a stiče se. I može da se unovči.

To što se budi pored tebe svaki dan, da li te čini sigurnom? Jesi sigurna u njegovim toplim i mekanim rukama? Daju li ti sigurnost? Jesi li sigurna da je samo tvoj, da samo tebe grije tim rukama? Ugrožava li tvoju sigurnost ako je on pruža još nekome?

Daje li ti sigurnost seks? Redovan, kvalitetan. Garantuje li ti nešto seks? Osim užitka. Ako.

Možda ti sigurnost daje lova? Puno love? Tvoje, zarađene, krvavo zarađene, dobijene, ukradene, nasleđene, tuđe? Saznaš da imaš rak kasno otkriven. Tada lova nema isto značenje kao pre dok nisi znala da ga imaš ili dok ga nije bilo. U različitim okolnostima ista stvar ima drugačije značenje i težinu. U jednom trenutku tom lovom plaćaš putovanja, u drugom kupuješ lekove, a u trećem doniraš, jer tebi više ne treba i nemaš na šta da trošiš.

Možda ti sigurnost daje toplina gnezda, dom koji zajedno stvarate? Kako znaš da neće sutra da bukne rat i da nećeš ostati bez svega? Odakle ti ideja da se neće desiti katastrofalna poplava za 8 meseci i da neće gnezdo biti potopljeno?

Može biti da sigurnost osećaš kad su ti vrata toplog doma zaključana i kad misliš da ne može niko da uđe i povredi te na koji god način?

Možda ti osećaj sigurnosti daje izgled? Možda izgledaš dobro, negovano, poželjno, pa time možeš dosta toga da postigneš? A možeš biti sigurna u sebe i zato što si mlada i poletna i što misliš kako je život tek pred tobom?

Čujem da mnogima (prvenstveno ženama) sigurnost daju sprejevi i ključevi između prstiju i tečaj samoodbrane, pa onda lakše koračaju mračnim ulicama. Da li je to istina?

A sigurnost može da pruža i država kroz razne vidove pomoći i kroz poverenje i ubeđenost da ako ostaneš bez posla, nećeš ostati i na ulici? Da, postoje i takve države. Tako sam čula. I čitala.

Neke žene su sigurnije kad se kupaju bliže obali.

Da li je sigurnost samo fizička kategorija?

Možda si sigurna kad si zdrava, odmorna i zadovoljna? Možda si sigurna kad misliš da sve možeš i sve ti se da?

Jesi li sigurna kad nisi sputana, kad se možeš izraziti na način koji tebi odgovara?

Koliko si sigurna u sebe, ljude, život, odluke – kad si sama sa sobom, sa svojim mislima, strepnjama, strahovima, nadama i željama?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije