LjudiRadoznala Lola

Adriana, Enesa i Adisa među naj ženama 21. vijeka

Priznjanja za uspješne žene sa područja bivše Jugoslavije, iz različitih domena interesovanja, 18. put su dodijeljene u Beogradu, a među dobitnicama su i tri žene iz BiH – Adriana Basara, Adisa Tufo i Enesa Đulić. One su se našle među…

Jelena Pralica

Priznjanja za uspješne žene sa područja bivše Jugoslavije, iz različitih domena interesovanja, 18. put su dodijeljene u Beogradu, a među dobitnicama su i tri žene iz BiH – Adriana Basara, Adisa Tufo i Enesa Đulić.

One su se našle među ženama sa područja bivše Jugoslavije koje su iz agencije “Airli-Novo+“ ove godine prepoznali, te nagradili zbog njihovog zalaganja i izuzetnih rezultata u poslovanju i prepoznatljivosti na tržištu.

Kako navode organizatori, ovo priznanje ide u ruke pojedinačnim osobama po kvalitetu, standardu, koje u svom poslovanju mogu konkurisati svjetskim brendovima, te po poštovanju i priznanju njih samih u svojoj zemlji.

“Ovo je priča o njima, naj ženama, o tome kako je njihovo ime postalo sinonim za profesiju kojom se bave”, kazali su organizatori.

Dodijeljeno 27 priznanja ženama iz različitih sfera
Foto: Jajce.online

Banjalučanka Adriana Basara, novinarka i voditeljka RTRS-a, majka četvoro djece, aktivna u nekoliko organizacija i udruženja građana, polaskana je nagradom za naj ženu XXI vijeka, u oblasti humanitarnog aktivizma u 2017. godini, za koju kaže da je, u neku ruku, i kruna njenog dosadašnjeg volonterskog rada, s obzirom na to da će sada više biti posvećena građanskim inicijativama, opet volonterski.

“Svakako, i dalje ću se baviti humanitarnim radom, ali smatram da je značajnije da energiju usmjerim u izmjene određenih pravilnika i zakona da bi svim stanovnicima RS bilo bolje i da bi bilo manje onih kojima se obično pomaže u humanitarnum akcijama, nego da prikupljam novac od građana kako bismo nekoj porodici odnijeli paket hrane i higijenskih potrepština”, naglašava ona.

Adisa Tufo, dobitnica priznanja u kategoriji preduzetništvo
Foto: Jajce.com

Adisa Tufo, generalna direktorica sarajevske kompanije ČIP sistemi, kojoj je u Beogradu dodijeljeno priznanje za naj ženu u kategoriji preduzetništva, ističe da je priča o uspješnim ženama regiona, koliko god njima bitna, bitnija svim onim djevojčicama koje sad žive pored nas ili će tek biti rođene, a kojima je i ovo podstrek da se snovi i te kako mogu živjeti.

“Biti dobitnica priznanja ‘Naj žena XXI veka’ je veoma lijep osjećaj, ali i satisfakcija za dalje. Radim ono što volim i trudim se da to što volim radim onako kako najbolje mogu i najbolje znam, ne razmišljam previše o svojoj vidljivosti ili eventualnim priznanjima, ali mi se već nekoliko puta desilo da me je neko nominovao i da me je neki žiri izabrao. I zaista je prelijep osjećaj biti primijećena ne samo u svojoj zemlji, nego i u regionu”, navela je Tufo, koja je i društveno aktivna. Naime, jedna je od osnivačica Regionalne asocijacije poduzetnica “Poslovna žena”, a i svoj hobi – slikanje i pisanje uvodi i kao svoju poslovnu djelatnost.

Foto: Akta.ba

Enesi Đulić, vlasnici kompanije “Racks Production Bosnia” iz Jajca, priznanje je dodijeljeno  u oblasti autoindustrije – proizvodnja specijalnih transportnih korpi.

“Specifično je po tome da sam jedina žena na Balkanu u toj oblasti. Priznanje mi mnogo znači, s obzirom da smo mi jedna jako mlada kompanija, koja je na tržištu od marta 2014. godine. Svakako će nam ovo biti još jedan motiv da budemo bolji i uspješniji u budućnosti”, ističe Đulićeva, koja govori engleski, njemači i švedski jezik, a slobodno vrijeme voli provoditi u šetnji sa svojim psom Aresom.

“Takođe, volim čitati i jako volim kuhati, jer sam veliki gurman”, dodaje ona.

Ove godine je dodijeljeno 27 priznanja za uspješne žene iz svijeta preduzetništva, medija, medicine, kulture i drugih oblasti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Naslovna fotografija: Akta.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije