Praktična LolaŽivot

Medicinske usluge jeftinije i do 10 puta

Kada neko spomene dijasporu, među prvim asocijacijama su popravke zuba koje naši rođaci redovno rade dok su u posjeti rodnoj grudi. Ma koliko to nama možda izgledalo smiješno (ili možda mislimo da su suviše štedljivi koje ne žele to raditi…

Ivana Simikić

Kada neko spomene dijasporu, među prvim asocijacijama su popravke zuba koje naši rođaci redovno rade dok su u posjeti rodnoj grudi. Ma koliko to nama možda izgledalo smiješno (ili možda mislimo da su suviše štedljivi koje ne žele to raditi u zemlji u kojoj žive), njihovi razlozi su više nego opravdani. Cijene medicinskih usluga u inostranstvu i kod nas se ne mogu porediti, a to polako uviđaju i ljudi koji ne potiču iz BiH, već ovdje dolaze samo turistički.

Foto: ALPA PROD / Shutterstock

Prije nekoliko godina u Banjaluci je primijećeno povećanje turista iz Hrvatske i Slovenije, koji u grad na Vrbasu ne dolaze samo zbog razgledanja, već i zbog medicinskih usluga. U sezoni godišnjih odmora, pacijenti dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, Švajcarske… Prvenstveno se radi o stomatološkim uslugama, koje su u Banjaluci znatno jeftinije nego u zemljama Evropske unije. Poređenja radi, za plombu je u Švajcarskoj potrebno izdvojiti i do 300 franaka, dok ona u Banjaluci košta do 50 KM.

U ovom gradu radi oko 150 stomatoloških ordinacija, koje su odavno postale svjesne potencijala koji leži u zdravstvenom turizmu.  Prvo smo na sajtovima za grupne popuste imali različite ponude za spajanje ugodnog i korisnog, pa su se tako nudile popravke zuba uz noćenje u centru Banjaluke, kao i preporuke šta obići tog vikenda.

Međutim, bilo je pitanje vremena kada će ordinacije riješiti da zaobiđu posrednike i direktno pregovaraju sa klijentima. Čak im na svojim sajtovima nude smještaj i prevoz, naravno uz svoje usluge.

„Ukoliko već nemate obezbjeđen smještaj, možete nama prepustiti da Vam organizujemo boravak. U mogućnosti smo da Vam ponudimo veoma komforne apartmane u kojima ćete se osjećati kao kod kuće. Prevoz sa banjalučkog ili zagrebačkog aerodroma smo takođe u mogućnosti da Vam organizujemo“, navodi se na sajtu jedne stomatološke ordinacije, ispod čega se smjenjuju fotografije Banjaluke i njene okoline, te znamenitosti koje bi turisti trebalo da posjete.

Na web stranici druge ordinacije nudi se i paket povezan sa turističkom organizacijom Banjaluka, kako bi strani posjetioci izvukli maksimum iz svog boravka.

Foto: Lucky Business / Shutterstock

Međutim, nije stomatologija jedina grana medicine koja doprinosi razvoju zdravstvenog turizma. Neophodno je pomenuti i oftalmologiju, jer turisti nerijetko dolaze upravo u Banjaluku kako bi unaprijedili svoje očno zdravlje. Njihov najčešći odabir je klinika Svjetlost, u kojoj mogu uraditi sve zahvate neophodne za zdravlje oka, kao i sve popularnije lasersko skidanje dioptrije. Poređenja radi, najniža cijena laserskog skidanja dioptrije u Gracu je 1.200 evra po oku, dok u banjalučkoj klinici Svjetlost iznosi 500 evra po oku. Zbog te razlike u cijeni se turistima isplati doći iz druge zemlje i ovdje obaviti zahvat, te usput provesti nekoliko dana istražujući Banjaluku i njenu okolinu.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni sve popularniji banjski turizam, koji u svijetu zauzima vrlo visoko mjesto po popularnosti. Razlog za to su brojne bolesti i medicinska stanja koja mineralne i termomineralne vode uspješno liječe (ili barem ublažavaju). Zbog toga banja Vrućica bilježi stalan porast stranih posjetilaca, ali i banja Kulaši i Laktaši, koje se nalaze u neposrednoj okolini Banjaluke.

Međutim, iako je zdravstveni turizam krenuo uzlaznom putanjom, potrebno je da se različiti učesnici posebno posvete ovoj oblasti. Koliko je zdravstveni turizam bitan za razvoj zemlje govore i primjeri iz okolnih država. Razvoj ove vrste turizma u pograničnim područjima Hrvatske i Mađarske finansirala je EU, a u Mađarskoj strani turisti samo na stomatološke usluge potroše oko 250 miliona evra tokom jedne godine. S obzirom na to da BiH još uvijek povezuju sa ratom i nestabilnim područjem, strani turisti pomalo zaziru od dolaska u ovu zemlju, pa je potrebno u promociju zdravstvenog turizma uključiti različite turističke organizacije i agencije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije