Praktična LolaŽivot

Socijalni eksperimenti koji nam pokazuju koliko ne poznajemo sami sebe (I dio)

Violinista u metrou Hiljade putnika su 12. januara 2007. godine prošle kroz jednu od metro stanica u Washingtonu, a da nisu obratili pažnju na besplatan, mini koncert jednog od najboljih violinista na svijetu. Virtuoz Joshua Bell je za 45 minuta izveo šest…

Vanja Stokic

Violinista u metrou

Hiljade putnika su 12. januara 2007. godine prošle kroz jednu od metro stanica u Washingtonu, a da nisu obratili pažnju na besplatan, mini koncert jednog od najboljih violinista na svijetu. Virtuoz Joshua Bell je za 45 minuta izveo šest klasičnih djela, na violini vrijednoj 3,5 miliona dolara.

Samo šest ljudi se zaustavilo da čuje njegov nastup, a oko 20 njih mu je u prolazu dalo novac. Ukupno je zaradio 32 dolara. Niko nije primijetio kada je završio svoj nastup. Niko nije aplaudirao niti mu odao bilo kakvo priznanje. Niko nije shvatio da je pred njima jedan od najboljih muzičara, koji svira najbolja djela klasične muzike, na violini vrijednoj 3,5 miliona dolara. Većinom su djeca zastajala da čuju njegovu muziku, ali su ih roditelji odvlačili dalje.

Eksperiment je otvorio neka vrlo zanimljiva pitanja, ne samo ono o vrednovanju ljepote, već i o tome kako način prezentacije mnogo znači. Recimo, tri dana prije toga, Bell je svirao u punoj Simfonijskoj dvorani u Bostonu, a karte za njegov nastup su koštale više od 100 dolara.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije