Praktična LolaŽivot

(VIDEO) Kako koristiti sandbag tokom treninga?

U današnje vrijeme kada je popularnost fitnesa na vrhuncu, imamo mogućnost treniranja na više različitih načina i sa dosta različitih rekvizita. Postoje razne teorije o tome na koji način je najbolje trenirati, kada je to najbolje trenirati, onda more nekih…

Aleksandra Kecman

U današnje vrijeme kada je popularnost fitnesa na vrhuncu, imamo mogućnost treniranja na više različitih načina i sa dosta različitih rekvizita. Postoje razne teorije o tome na koji način je najbolje trenirati, kada je to najbolje trenirati, onda more nekih vrsta treninga za brži rezultat, mnogi rekviziti koji nam obećavaju sjajne rezultate. Zapravo jedina istina je da bez dobro odrađenog treninga sa maksimalnom angažovanošću nema značajnijih rezultata. I jedina osoba koja može da zna koji je to trening najbolji za vas jeste vi sami.

Rekviziti u treningu su sredstva koja nam pomažu da trening učinimo efikasnijim. Neki od rekvizita su već dobro poznati – šipka, bučice, girje, medicinke… Sa njima radimo popularne vježbe kao što su, čučanj, iskorak, biceps pregib, potisak, swing. Postoje rekviziti za koji možda neki nisu čuli, ali su imali priliku da ih vide u nekima od fitnes centara, sa kojima zapravo možemo raditi iste te vježbe. Razlika je u tome što sam rekvizit mijenja izvođenje tog istog pokreta, zbog svog oblika, promjene hvata i slično, i samim tim našim mišićima dajemo drugačiji podražaj na koji će odreagovati u smislu novog pokreta. Spominjala sam u nekom od prošlih tekstova kako se naši mišići nakon nekog određenog vremena naviknu na iste podržaje, ako u treningu ne povećavamo intenzitet ili obim, isto tako korištenje novih rekvizita može izazvati te promjene u našim mišićima.

Sandbag je rekvizit za vježbanje u obliku vreće ispunjene pijeskom. Vjeruje se kako je u doba Rimljana jedna od standardnih oprema treninga snage gladijatora bila upravo i vreća sa pijeskom. Treniranje sa težinom koja se stalno pomijera aktivira daleko veći broj mišića od klasičnih trenažera ili utega, što doprinosi funcionalnoj snazi potrebnoj za svakodnevne životne aktivnosti. Prilikom izvođenja svake vježbe sa sandbagom aktiviraju se mišići trupa (core) kako bi stabilizovali tijelo od nespretnog tereta. Zavisno od težine sandbaga i cilja treninga, sa ovim rekvizitom možemo razvijati opštu, maksimalnu i eksplozivnu snagu, aerobnu i anaerobnu izdržljivost, mišiće donjeg dijela tijela, mišiće trbuha i donjih leđa, mišiće ruku i gornjeg dijela tijela, snagu stiska ruke. Kao što sam spomenula, vježbe koje se mogu izvoditi su iste kao i sa nekim drugim rekvizitima: čučanj, iskorak, potisak, nabačaj, izbačaj, trzaj, veslanje, mrtvo dizanje, swing (ljuljanje) , podizanje, zatim dosta kompleksnih vježbi koje su kombinacija više vježbi u jednoj. Kao što možete vidjeti i na videu, sandbag nam može služiti kao prepona preko koje ćemo raditi preskoke.

Veliki je izbor vježbi sa ovim rekvizitom, potrebna je mašta i vaš trening može da bude zabavan i učinkovit!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije