LjudiRadoznala Lola

“Žene koje su prekinule tišinu” ličnost godine

Žene iz grupe “The Silence Breakers”, koje su u javnosti podigle svijest o seksualnom zlostavljanju u svijetu šoubiznisa i dovele do niza suočavanja žrtava sa svojim zlostavljačima, proglašene su ličnostima 2017. godine magazina “Time”. “Žene koje su prekinule tišinu” su…

Jelena Pralica

Žene iz grupe “The Silence Breakers”, koje su u javnosti podigle svijest o seksualnom zlostavljanju u svijetu šoubiznisa i dovele do niza suočavanja žrtava sa svojim zlostavljačima, proglašene su ličnostima 2017. godine magazina “Time”.

“Žene koje su prekinule tišinu” su zapravo osnovale pokret #MeToo, kampanju na društvenim mrežama koja je pokrenuta sa ciljem da se javnosti skrene pažnju na seksualno uznemiravanje u Holivudu.

Foto: Time.com

Nakon što je glumica Alisa Milano 15. oktobra  na društvenim mrežama uputila ženama poziv na akciju riječima: “Kada bi sve žene koje su bile seksualno uznemiravane napisale ‘MeToo’ kao status, možda bismo omogućili ljudima da prepoznaju veličinu ovog problema” te popularizovala ovaj haštag, javile su se hiljade žena koje su željele da podijele svoju priču. Mnoge su tako riješile da progovore o “javnim tajnama” u svijetu Holivuda i negativnim iskustvima u toku svoje karijere.

Kampanja je nevjerovatnom brzinom odjeknula u raznim zemljama, u kojima je dobila i različita imena (YoTambien na španskom, JaTež na poljskom…), a ubrzo su na vidjelo isplivala prva imena seksualnih predatora, poput producenta Harveya Weinsteina ili glumaca Stevena Seagala, Bena Afflecka, Dusina Hoffmana, Kevina Spaceya i drugih.

U najužem krugu kandidata ove godine našli su se američki biznismen Jeff Bezos, američki predsjednik Donald Trump (koji je 2016. proglašenen ličnošću godine) i kineski predsjednik Xi Jinping. Među kandidatima je bila tek jedna žena: Patty Jenkins, redateljka filma “Čudesna žena” (“Wonder woman”).

Prema mišljenju čitalaca koji su učestvovali u anketi magazina, ličnost godine je Mohhamad ibn Salman, prestolonasljednik Saudijske Arabije.

Magazin “Time” ličnost godine bira još od 1927. godine, kad je prestižnu titulu ponio Charles Lindberg, prvi čovjek koji je preletio Atlantski okean.

Osobom godine može biti proglašena i neka vrlo nepopularna osoba, s obzirom da se nagrada zapravo odnosi na uticaj i važnost koje neko ima, a ne na samu popularnost. Tako je 1938. osobom godine proglašen Adolf Hitler, a 1939. i 1942. Josif Staljin. Prošle je godine drugi na Timeovoj listi najutjecajnijih osoba, odmah iza američkog predsjednika, bio Abu Bakr Al-Baghdadi, vođa Islamske države.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije