DogađajiRadoznala Lola

Bila sam na sastanku naslijepo – s Lenardom Koenom

Bila sam na raznim sastancima. Na poslovnim, sastancima etažnih vlasnika i stanara, AFŽ-ovima, roditelja u vrtiću, raznim kolegijima i kružocima, pa sve do ljubavnih, najčešće propalih k’o kauč. Na sastanku naslijepo sam bila jedino sa Lenardom Koenom. Možda zvuči morbidno,…

Jelena Pralica

Bila sam na raznim sastancima. Na poslovnim, sastancima etažnih vlasnika i stanara, AFŽ-ovima, roditelja u vrtiću, raznim kolegijima i kružocima, pa sve do ljubavnih, najčešće propalih k’o kauč.

Na sastanku naslijepo sam bila jedino sa Lenardom Koenom. Možda zvuči morbidno, ali tvrdim da sam zaista bila na dobitku. Jer, kako drugačije opisati susret sa “Divnim gubitnicima”, Koenovim drugim romanom (objavljenim sad već davne 1966, nakon prvenca “Omiljene igre” iz 1963.), koji me je dočekao s one strane papira u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS.

Foto: Narodna i univerzitetska biblioteka RS / Facebook

Znam, zvuči komplikovano, a zapravo je sve samo ne to – ova biblioteka je pokrenula akciju “Čitaj bez predrasuda”, koja traje do 16. decembra, a u okviru koje čitaoci mogu da pozajme knjigu “pošiljku”, a da pri tom ne znaju o kojem je djelu riječ. Kažem vam, sastanak naslijepo s knjigom, ili, što bi rekli iz NUB-a RS; usudi se, čitaj, iznenadi se.

Ovom akcijom želimo podstaći naše čitaoce da izađu van čitalačkih okvira i usude se pročitati bez predrasuda ono što inače ne bi izabrali sami. Sadržaj knjiga je sakriven, tako da čitaoce pozivamo na satanak sa knjigom na neviđeno. Da biste učestvovali u našoj akciji, dovoljno je da budete član Narodne i univerzitetske biblioteke RS”, pojašnjava bibliotekarka Milijana Bojić.

Među knjigama “pošiljkama” se nalaze one koje možete posuditi, poput svake s kojom to činite u biblioteci, ali i one koje ćete dobiti na poklon, s obzirom da je vrijeme pažnje i darivanja. Takođe, uz knjigu koju vraćate nakon čitanja, oni srećnije ruke mogu izvući i poklone, poput magneta za frižider sa ispisanom azbukom ili godišnju člansku kartu.

Tamošnji bibliotekari kažu da su čitaoci zainteresovani za ovu akciju, toliko da neprestano moraju pakovati knjige “pošiljke”, koje podrazmijevaju različite žanrove i autore. Faktor iznenađenja je svakako prisutan, pa je ovo, kao i svaki drugi spoj naslijepo, samo za odlučne i hrabre.

Foto: indigo.ca

A moja hrabrost se isplatila. Jedan od “najtiših” glasnogovornika rock-generacije šezdesetih, legendarni prozaik, pjesnik i kantautor, te iskusni zen sveštenik, Koen je neko ko je u kanadsku književnost uveo postmodernizam. Pa iako je svojevremeno za ovo svoje djelo proze kazao da je više posljedica sunčanice nego knjiga (misleći na sunce grčkog ostrva Hidra, na kojem je pisao roman), cijenim da je odlično društvo za decembarsko bjelilo.

Prelistavajući i nasumično čitajući izvučene “Divne gubitnike”, prije nego što u kućnom ambijentu uplovim u Koenovu prozu, nabasah na dio koji tako vjerno predočava i ovu akciju NUB-a RS. Jer, ništa nije slučajno.

“… želim mnogo knjiga… imamo knjige svih vrsta. jeftine i skupe… imate li rječnike? imamo. uvijte ih, molim vas, ponijeću ih sa sobom… hvala vam velika. doviđenja!”

Naslovna fotografija: Narodna i univerzitetska biblioteka RS / Facebook

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije