AktivizamHrabra Lola

Ne bacajte hranu, uljepšajte nekome praznike

Ogromne količine hrane u svijetu dnevno završe u otpadu.  U BiH se dnevno baci oko 200 do 300 kilograma hrane, što na godišnjem nivou iznosi oko 10.000 kilograma namirnica koje bi se sigurno mogle korisnije iskoristiti. U EU oko 100…

Jelena Pralica

Ogromne količine hrane u svijetu dnevno završe u otpadu.  U BiH se dnevno baci oko 200 do 300 kilograma hrane, što na godišnjem nivou iznosi oko 10.000 kilograma namirnica koje bi se sigurno mogle korisnije iskoristiti.

U EU oko 100 miliona tona hrane završi na otpadu. Evropa u jednoj godini baci toliko hrane koliko je dovoljno da se glad u Africi dvaput riješi. Švedski institut za hranu i biotehnologiju je ustanovio da se u svijetu godišnje baci milijarda i 300 miliona tona hrane, što čini trećinu proizvedenih namirnica.

Ove poražavajuće brojke u čovjeku istovremeno pobude sažaljenje i bijes, jer vode do apsurda – dok jedni imaju toliko da ne mogu potrošiti, drugi maštaju o normalnom obroku. Glad najviše pogađa djecu, tako da više od 20.000 djece mlađe od pet godina umire svakoga dana – od gladi.

Trend bacanja hrane, na koji nisu imune mnogo zemlje, iako ih sve više taj problem nastoji zakonski regulisati, do izražaja naročito dolazi u vrijeme praznika, koje je pred nama. Trpeze širom planete će u narednom periodu biti bogate, domaćice će nastojati da svojim ukućanima pripreme sve one delicije koje vole i koje su na neki način specijalitet njihove kuhinje, novac se, najčešće, ne štedi, jer praznični meni treba da bude bogat i slasan.

Iako je BiH na čelu 10 najsiromašnijih zemalja u Evropi,  prema popisu portala “HowAfrica” ranije ove godine, u kojoj nerijetko novca za praznične đakonije i nema, ali se uvijek nekako nađe, nekim čudom stvori, izvuče iz neke slamarice, ni naša domaćinstva nisu imuna na pojavu prekomjernog bacanja hrane. Ironija je tim veća ako se osvrnemo na navedeni podatak koliko smo siromašni, a naročito ako znamo da više od pola miliona bh. građana živi ispod granice siromaštva, a mnogi od njih su gladni, među kojima svaki treći nema niti jedan obrok dnevno.

Stoga, ovih dana, uz lijepe želje za sebe i svoje bližnje, poželite nešto lijepo i za druge, za one koje možda i ne poznajete, a kojima će ovi praznici biti ispunjeni samoćom, neimaštinom ili su im jednostavno potrebni veće razumijevanje i podrška društva.

Foto: Negozimoncler.com

Sigurno znate za nekoga u svom komšiluku, vašem okruženju, zajednici u kojoj živite, a kome bi donacija u hrani uljepšala predstojeće praznike. Vjerovatno ste čuli za neko udruženje koje pruža podršku onima koji nemaju dovoljno i kojima je pomoć dobrodošla. U skladu s tim, domaći trgovački lanac Tropic je pokrenuo akciju u kojoj želi da dobrim ljudima koji to zaslužuju omogući lijepe praznične trenutke.

Naime, na njihovoj Facebook stranici do kraja mjeseca možete predložiti udruženja kojima će iz ovog trgovačkog lanca potom vrijeme praznika učiniti posebnim. Neki od dosadašnjih prijedloga su: Centar za porodicu “Kuća radosti” (Udruženje roditelja djece sa poteškoćama i govorno-jezičkim smetnjama Kotor Varoš), “Mozaik prijateljstva” i njihova javna kuhinja u Banjaluci, Udruženje za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Moja nada” Nevesinje, Servis centar “Tračak nade” Foča i Udruženje djece sa posebnim potrebama “Neven” Prijedor.

Osvrnite se i vi oko sebe i razmislite koga biste mogli predložiti iz svoje zajednice, pa dopišite svoj prijedlog u komentare. Možda tim sasvim malim gestom zaista obradujete ljude kojima je ovakva podrška potrebna i one koji se o njima brinu. A svakako razmotrite mogućnost da i sami podijelite višak hrane sa drugima, jer je akcija lanca Tropic primjer koji bismo mogli da slijedimo i u svom neposrednom okruženju.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije