Praktična LolaŽivot

Šest stvari o aneurizmi mozga koje morate znati

Aneurizma mozga je oteklina na krvnoj žili u mozgu, a često se opisuje kao bobica koja visi sa stabljike. Iako većina aunerizmi ne pucaju niti stvaraju zdravstvene probleme, one koje izazovu krvarenje u mozgu mogu dovesti do hemoragijskog moždanog udara koji može imati ozbiljne posljedice i ugroziti ljudski život. Zbog toga je veoma važno da na vrijeme prepoznate simptome koji do njega mogu dovesti. I zapamtite – mora vas neko odvesti u hitnu pomoć, nipošto nemojte sami voziti!

Vesna Drakulic

 

Iznenadna jaka glavobolja

Glavobolje često mogu biti znak upozorenja da se nešto ozbiljno dešava, a bol postaje još gora kada je u pitanju aneurizma mozga.

“To se najčešće opisuje kao najgora moguća glavobolja. Curenje krvi iritira tkivo mozga i to izaziva bol”, objašnjava doktor Mark McLaughlin, neurohirurg u bolnici “Princeton Brain and Spine”. Za razliku od uobičajenih glavobolja, bol kod aneurizme mozga se pojavljuje iznenada i veoma je teška i intenzivna.

Vidite duplo ili vam se kapci spuštaju

“Do toga može doći ako se aneurizma poveća i pritiskuje živac koji pomjera ljudsko oko”, objašnjava doktor McLaughlin i naglašava da je veoma važno da, ukoliko primjetite da odjednom vidite duplo ili vam se kapci spuštaju, odmah pozovete hitnu pomoć. Nipošto ne smijete sačekati da vidite šta će se desiti.

Foto: Pixabay.com

Slabost ili utrnulost na jednoj strani tijela ili lica

Još jedan znak aneurizme mozga je kada vam počne trnuti pola lica ili samo jedna strana tijela.

“Do toga dolazi zbog malih ugrušaka koji cure iz aneurizme i zakrče male krvne sudove koji vode do važnih dijelova mozga”, objašnjava doktor McLaughlin i dodaje da je aneurizma kao žulj sa tankim zidom koji može da pukne, prokrvari i napravi problem.

Gastrointestinalni problemi

“Aneurizma mozga može da izazove mučninu ili povraćanje”, objašnjava doktor Ronald Benitez.

Bolesnik prvo osjeti bol u glavi, a zatim može doći do mučnine, povraćanja ili dijareje. Prema riječima doktora Beniteza ostali uobičajeni simptomi su krvarenje, vrtoglavica, osjetljivost na svijetlo i ukočen vrat. On objašnjava da je sve to na neki način povezano sa krvarenjem, a u nekim slučajevima i sa pritiskom u glavi ili aneurizmom koja pritišće povezane strukture.

Faktori rizika

Doktor Benitez je naveo faktore rizika za koje doktori i istraživači vjeruju da doprinose formiranju aneurizme mozga, a to su pušenje, visok krvni pritisak ili hipertenzija, porodična istorija aneurizme mozga, ljudi stariji od 40 godina, spol (u poređenju sa muškarcima žene su u većoj opasnosti od aneurizme, a omjer je 3:2), postojanje drugih poremećaja (Ehlers – Danlosov sindrom, policistična bolest bubrega, Marfanov sindrom i fibromuskularna displazija, droga (naročito heroin), infekcije, tumori i traumatske povrede glave.

Liječenje aneurizme mozga

“Neke aneurizme koje ne cure mogu da se posmatraju. One druge moraju da se riješe minimalno invazivnom operacijom. U nekim slučajevima su potrebni i otvoreni hirurški zahvati kako bi se uklonio problem”, objašnjava doktor McLaughlin i dodaje da liječenje zavisi od ozbiljnosti i jačine bola “Liječenje aneurizme koja ne puca podrazumijeva lijekove za kontrolu krvnog pritiska i procedure koje sprečavaju pucanje u budućnosti. Hitna medicinska pomoć je potrebna za aneurizmu koja je pukla.”

Izvor: Reader’s Digest

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije