LjudiRadoznala Lola

Pisma Grete Garbo otkrivaju samoću u Holivudu

Nije tajna da su glumice iz Zlatne ere Holivuda, poput Džudi Garlend, Hedi Lamar i Džin Harlou bile pod budnim okom MGM studija. Sada i pisma Grete Garbo, koja će se naći na aukciji sljedjeće sedmice, na aukciji u Londonu…

Redakcija

Nije tajna da su glumice iz Zlatne ere Holivuda, poput Džudi Garlend, Hedi Lamar i Džin Harlou bile pod budnim okom MGM studija. Sada i pisma Grete Garbo, koja će se naći na aukciji sljedjeće sedmice, na aukciji u Londonu 12. decembra, a početna cijena biće između 15.000 i 20.000 dolara, otkrivaju da je njen život bio pod strogom kontrolom studija.

B92.net

Greta je bila jedna od najuspješnijih glumica tridesetih godina prošlog vijeka, a zarađivala je svote novca koje su i za to vrijeme bile ogromne. Procjenjuje se da na računu imala tri miliona dolara koji su tada bili vrijedni kao današnjih 42 miliona.

Foto: Pixabay.com

Ipak, ova pisma demonstriraju da je bila nevjerovatno usamljena. Prezirala je opsjednutost tabloida njenim likom i djelom, ali i konstantno lijepo vrijeme na Beverli Hilsu, brinula se o uspjehu svojih filmova i očajno povodom situacije pred početak Drugog svjetskog rata. U Holivudu je živjela prilično izolovano, a svoja razmišljanja dijelila je samo sa švedskom groficom Martom Vahtmajster.

“Skoro sam uvijek sama i pričam sama sa sobom. Vozim se do plaže gdje šetam i to je jako lijepo. Ali, to je to“, napisala joj je 14. novembra 1939. godine o životu na Beverli Hilsu.

Slava Grete Garbo počela je da blijedi u posljednja dva filma koja je snimila “Two-Faced Woman” i “Queen Christina”. Zbog rada na ova dva filma dobila je anksioznost kada je počela nostalgično da razmišlja o svojoj Skandinaviji.

“Posljednja dva dana su jako siva i sve o čemu mislim je Tistad. O ljetima kada pada kiša i toj čudnoj melanholiji koja nas obnavlja…”, pisala je u prvoj polovini decenije.

Iako mnogi kritičari nisu imali šta lijepo da kažu o filmu “Two-Faced Woman” on je dobro prošao na blagajnama, bio je to slavan završetak karijere Grete Garbo. U pismima je pisala da joj slava u “ovoj zemlji” uopšte nije važna. Takva vrsta apatije nije bila ništa novo za Gretu. Početkom tridesetih godina, dok je snimala film “Queen Christina”, govorila je da je to sve pogrešno i da je snimanje tog filma bilo “teško vrijeme”.

foto: PIxabay.com

Tabloidi su takođe Gretin život učinili još izazovnijim.

“Na sve gluposti, udali su me 759. put“, napisala je grofici u pismu.

Pisma pokazuju portret žene koja je prošla kroz lanac moći i “fabriku” glumica MGM. Čim je stigla u Ameriku ispravljali su joj liniju kose i popravili zube, po naređenju Luisa B. Majera. Čak i 1925. godine nedostajala joj je Švedska.

“Bila si u pravu kada si rekla da se ovde nikada neću osjećati kao kod svoje kuće. O, draga moja, mala Švedsko, obećavam da ću ti se vratiti, a moje tužno lice će se smijati kao nikada prije”, pisalo je u pismu.

Greta se nikada nije udavala, niti imala djecu, a preminula je 1990. godine na Menhetnu, gdje je sagradila maleno imanje zahvaljujući svojoj zaradi i štednji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije