Vau

Njegovo veličanstvo krzno – jedini materijal koji baš nikada neće izaći iz mode

Voljeli ga ili ne, preferirali ono pravo ili ono umjetno, kraće ili dulje šišano, u klasičnoj smeđoj ili modernoj rozoj, krzno je materijal koji odbija otići iz mode. Moramo li napomenuti da je od kad postoji čovjeka sinonim za luksuz…

Iva Hanzen

Voljeli ga ili ne, preferirali ono pravo ili ono umjetno, kraće ili dulje šišano, u klasičnoj smeđoj ili modernoj rozoj, krzno je materijal koji odbija otići iz mode.

Moramo li napomenuti da je od kad postoji čovjeka sinonim za luksuz i moć pa samim time sasvim sigurno možemo reći da će uvijek biti must kada pričamo o odijevanju. Tako smo ga u nekim periodima modne povijesti nosili više, a u drugima manje, neki su si ga mogli priuštiti, a drugi ne. No, pojavom umjetne zamjene ovog IN materijala, krzno je dostupno svima, bez obzira na njihovu kupovnu moć ili moralne dileme.

Iako mu je trebalo gotovo pet sezona da zauzme veličanstveno prvo mjesto na listi top materijala bez kojih ne možemo, sada s ponosom možemo reći da nam ne pada na pamet izbaciti ga iz svojih ormara. Pogotovo sad kada dolazi u toliko boja i oblika, nudeći pritom više nego dovoljno izbora za one koje žele nositi samo umjetnu verziju ovog popularnog materijala kojeg su jednako obožavale naše mame, bake, ali i prabake.

Tako su ga prije pet sezona fine gradske gospođe odlučile izvući iz naftalina, pokazujući nam svoje skupocjene bunde još uvijek u savršenom stanju, dok su second hand shopovi nudili koji zanimljiv model tek tu i tamo. Krznari su ovu pojavu dočekali s oduševljenjem, a mi moderne cure smo iz prikrajka gledale u te bunde i pitale se: kako bi nešto poput bunde izgledalo u kombinaciji s tajicama u ludom printu i tenisicama? Kada smo se napokon to odvažile učiniti, oduševila nas je kombinacija casual komada i ovog luksuznog it predmeta, a onda su oduševljenje ‘pokupili’ i high street divovi poput Zare i H&M-a. U suradnji s vintage i second hand dućanima sada nas već treću sezonu za redom mame komadima s krznom do te mjere da su bundice postale samo jedan u nizu krznenih predmeta u koje bi se uvukle. Stole, rukavice, ovratnici, šalovi pa čak i torbice samo su neki od omiljenih nam dlakavih dodataka. Negdje u isto vrijeme kao i high street brendovi, odnosno netom prije njih s obzirom na to da su modni giganti ipak ti koji diktiraju trendove, i veliki su modni brendovi prepoznali da su će krzno biti hit pa su imena poput Dolce&Gabbane, McQueena, Prade, Louisa Vuittona, Fendija, Toma Forda i Jean Paul Gaultiera predstavila komade s pravim krznom. No, kako se zadnji povratak krzna ipak dogodio u malo osvještenijem dobu, i veliki su se modni brendovi brzo okrenuli umjetnim materijalima.

Ono što također ide u prilog krznu je što je iznimno toplo, čak i kada govorimo o umjetnom krznu, a i stilski je vrlo prilagodljivo pa će jednako dobro izgledati kako u večernjim, tako i u dnevnim kombinacijama. Dok ćemo preko dana uglavnom nositi kombinacije sastavljene od već spomenutih tajica u nekom ludom printu, tenisica i krznene bunde, navečer ćemo tu istu bundu moći prebaciti preko večernje haljine. Umjesto tajica možemo se poslužiti i uskim trapericama, a tenisice uvijek mogu zamijeniti čizmice. Što se tiče večernjih kombinacija, lepršava haljina s cvjetnim printom, uzorkom čija će se popularnost nastaviti i kroz zimu, u suradnji s bundicom dat će outfitu moment boho stila, dok će jednako popularne šljokičaste haljine u kombinaciji s bundicom izgledati jako glamurozno. Bilo da ste se zaputili u klub, u kazalište pa čak i na neko krajnje elegantno događanje u rangu s balom, s krznom nikad nećete biti underdressed.

Koje onda krznene komade odabrati i gdje se uputiti? Asos je uvijek dobar izbor, no većina nas će uz kvartovski second hand ili obližnji buvljak, ipak najradije posjetiti Zaru. Kako i ne bi kada njihove krznene bundice, majice, torbe, grijače za uši i šalove želimo baš sve.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije