PorodicaPraktična Lola

“Ugodnija” mama – kreativnije dijete

Određene osobine ličnosti kod roditelja imaju veću vjerojatnost za kultiviranje kreativnog okruženja za djecu kako bi bolje napredovala. Život i stil – Rtl.hr Majke koje su otvorenijeg karaktera vjerojatnije će pružiti kreativnije okruženje za svoju djecu, otkrila je nova studija….

Redakcija

Određene osobine ličnosti kod roditelja imaju veću vjerojatnost za kultiviranje kreativnog okruženja za djecu kako bi bolje napredovala.

Život i stil – Rtl.hr

Majke koje su otvorenijeg karaktera vjerojatnije će pružiti kreativnije okruženje za svoju djecu, otkrila je nova studija.

Foto: Pixabay.com

Istraživači s poljskih sveučilišta, koje je predvodila Joanna Martin Kwaśniewska, gledali su veze između osobnosti majki i kako one utječu na kreativan razvoj svoje djece.

Anketirali su više od 3.000 majki iz Poljske i analizirali njihove osobnosti po modelu Big Five osobina ličnosti, koji mjeri pet širokih dimenzija (i 10 poddimenzija ličnosti).

Usredotočuje se na pet glavnih osobina – ekstraverziju, pristojnost, otvorenost, savjesnost i neurotičnost, to jest sklonost da se dožive negativni osjećaji poput anksioznosti, depresivnosti, ljutnje…

Majke su takođe morale ispuniti upitnik koji je procijenio okolinu u kojoj odgajaju svoju djecu i kako to može utjecati na spremnost da nastavi s kreativnim nastojanjima. U studiju su uključene samo majke, jer u Poljskoj žene imaju tendenciju biti primarni skrbnici u obitelji.

Istraživači su zaključili da majke koje su otvorenije mogu kultivirati najkreativnije uvjete za svoju djecu.

“Naši nalazi pokazuju da je otvorenost prema iskustvima ključni pozitivni prediktor majčinih aktivnosti koje oblikuju klimu kreativnosti u njezinu odnosu s djetetom”, napisali su istraživači.

Otvorenost nije bila jedina karakteristika povezana s poticanjem kreativnosti. Važni su i ekstraverzija, emocionalna stabilnost i majke koje su “ugodnije”. Otvorene, emocionalno stabilne i ugodne majke mogle su motivirati svoju djecu da budu inovativni i uče iz svojih pogrešaka.

Foto: Pixabay.com

Inače, kreativnost je sposobnost koja se uči i stalno razvija. Na razvoj djetetove kreativnosti, osim roditelja, važnu ulogu ima i njegova okolina, posebno vaspitači i učitelji. Kako biste potaknuli njegovu kreativnost postavljajte mu pitanja: “Što bi bilo kad bi bilo”, “Imaš li drugu ideju?”, “Što misliš da će se dogoditi ako…”, “Na što te to podsjeća?”.

Vrijeme provedeno zajedno iskoristite za kreativne igre: igre riječima, pronalaženje veza između dvaju pojmova, izmišljanje nastavka priče, dovršavanje jednostavnih crteža na što zanimljiviji način ili igranje s lutkama.

Naslovna fotografija: By Yuganov Konstantin / Shutterstock

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije