PorodicaPraktična Lola

Najbolji savjeti koje možete dobiti u trudnoći

“Spavajte kad beba spava”, “izbjegavajte goste prvih dana nakon porođaja” i “napunite zamrzivač pripremljenim domaćim obrocima” su, prema nedavno sprovedenoj studiji, neki od najkorisnijih savjeta koje su dobile buduće mame tokom trudnoće, piše britanski Mirror. Izvor: Mamaklik.com Ostali top savjeti…

Redakcija

“Spavajte kad beba spava”, “izbjegavajte goste prvih dana nakon porođaja” i “napunite zamrzivač pripremljenim domaćim obrocima” su, prema nedavno sprovedenoj studiji, neki od najkorisnijih savjeta koje su dobile buduće mame tokom trudnoće, piše britanski Mirror.

Izvor: Mamaklik.com

Ostali top savjeti prema anketi u kojoj je učestvovalo 1400 mama su “ne guglajte sve”, “dojenje je najbolje” i “ne brinite o kućnim poslovima”.

Istraživanje je pokazalo da je 84 odsto budućih majki bisere mudrosti našlo među savjetima koje su im davali članovi porodice, prijateljice i zdravstveni radnici. Polovina trudnica se obraćalo svojoj majci za pomoć, a tokom trudnoće žene često koriste i web stranice za ključne informacije

Prema ovoj studiji, trudnice u prosjeku provode oko 26 minuta dnevno čitajući knjige, pretražujući web sajtove i internet forume, u potrazi za savjetima o trudnoći i majčinstvu.
Sa savjetom da ne treba da porede svoju trudnoću sa drugim, složilo se 20 odsto ispitanih trudnica, dok je 19 odsto bilo saglasno sa tim da je u redu tražiti pomoć od drugih.

Ostali biseri mudrih mama koji su potvrđeni nakon dolaska bebe, uključuju i sljedeće: “ne žurite se da izgubite kilograme” i “razgovarajte o tome kako se osjećate”. Savjet mamama da što prije uđu u rutinu i da uživaju u novorođenoj bebici jer djeca tako brzo rastu, takođe se smatraju neprocjenjivim.

Međutim, iako cijene informacije koje su dobijale tokom trudnoće i nakon porođaja, istraživanje pokazuje da je 6 od 10 žena dobijalo kontradiktorne i zbunjujuće savjete.

Trideset i osam odsto majki bilo je zbunjeno oko toga da li je cucla dobra ili loša opcija, dok je isti procenat žena dobio različite informacije o bočicama i dojenju.

Četvrtina mama je dobila različite savjete konzumiranju alkohola tokom trudnoće, a 24 odsto majki nije bilo sigurno je li dobro da beba spava sa njima u krevetu.

Prema istraživanju, više od polovine majki je prestalo slušati savjete koje su dobile, zbog njihove kontradiktorne prirode. Ovi rezultati nisu iznenađujući, jer su mame prevashodno tražile da izvor informacija bude apsolutno pouzdan.

Najbolji savjeti prema navedenom istraživanju:

Spavajte kad beba spava.
Pokušajte ući u rutinu.
Uživajte u bebi jer djeca tako brzo rastu
Učinite ono što osjećate da je dobro za vašu bebu i vas.
Dojenje je najbolje.
Pokušajte da ne poredite svoju trudnoću sa drugim.
U redu je tražiti pomoć.
Nemojte bebi davati cuclu.
Ne guglajte sve.
Nemojte jesti za dvoje.
Zabranite dolazak gostima u prvih nekoliko dana nakon porođaja. Vrijeme posvetite novorođenčetu i sebi.
Spavajte kad god ste u prilici.
Ne brinite o kućnim poslovima nakon porođaja.
Prihvatite svu ponuđenu pomoć porodice i prijatelja.
Nemojte žuriti sa gubljenjem nakupljenih kilograma.
Razgovarajte sa patronažnom sestrom ili doktorom ako imate bilo kakvih nedoumica.
Napunite zamrzivač domaćim obrocima prije nego što beba stigne.
Budite spremne na to da se istovremeno osjećate i presrećno i užasnuto i uplašeno – preplavljenost izmiješanim osjećanjima nakon rođenja djeteta je normalna i česta pojava.
Razgovarajte o tome kako se osjećate i kako se snalazite u novoj životnoj ulozi (bilo dobro ili loše).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije