Lole iz komšilukaO životu

Sve se plaća

Da, sve se plaća. I to novcem. Možemo mi da se pravimo lude, pa da nabrajamo neke vrednosti i svetinje za koje nam se servira da se ne plaćaju, nemaju cenu i ne mogu se kupiti. Možemo da se zavaravamo….

Dragana

Da, sve se plaća. I to novcem.

Možemo mi da se pravimo lude, pa da nabrajamo neke vrednosti i svetinje za koje nam se servira da se ne plaćaju, nemaju cenu i ne mogu se kupiti.

Možemo da se zavaravamo. I sebe i ostale. Ali se kad-tad vratimo na plaćanje. Svaka svetinja ima svoju cenu. Sloboda, ljubav, brak, dete, užitak, zdravlje. Sve se to – plaća.

Ako želim da odem od roditelja, moram da si na ovaj ili onaj način obezbedim svoj neki kutak. To se postiže nekim poslom, jer moram od nečega da platim struju i vodu.

Sloboda. Da, plaća se. I kupuje se. Ako imaš čime i znaš kako.

Izlazak s nekim ko mi se sviđa – košta. Bilo to kino, odlazak na čaj ili sladoled dok šetamo, to se sve kupuje. Treba mi neki novac da bih si obezbedila priliku da se s nekim bliže upoznam.

Seks se plaća. Moram da se istuširam, kupim kondome (ja ili taj neko, svejedno je – košta neke novce), obezbedim smeštaj. Nema besplatnog seksa.

Sklapanje braka košta. Čak i bez svatova – košta. Razvod braka takođe.

Čak i svetinja zvana dete – košta. I to jako, jako puno. Hrana, odeća, obuća, igračke, školovanje, lekovi… I tu ne pomaže ono ‘kako ćemo – lako ćemo’ i ‘ma, snaći ćemo se’. Niko nikad nije detetu kupio jaknu uz pomoć ljubavi. Samo novcem.

Zdravlje košta. I kad ga želiš očuvati i kad ga želiš vratiti. Kad oboliš, lečenje košta. To što možda ne daješ direktno iz svog džepa lovu za lečenje, nemoj mislit da ne košta i da nije iz nekog izvora plaćeno. I kad želiš sprečiti, košta. Košta voće, povrće, sve.

Sahrana košta. Umre ti neko, dođe pop da ga sahrani – i platiš. Grobno mesto, sanduk. Plaća se. A pre te sahrane koja se plaća, neko treba da ti doda čašu vode. A dodaće ti je ako – platiš.

Krštenje košta. Ulazak u svet anđela – plaćaš. Proslavi slavu/rođendan/šta već slaviš – bez novca. Aha, kako da ne! Nema svijanja gnezda bez novca. Nema putovanja bez novca, čak i ako se putuje uz manji budžet, uz spavanje po besplatnim smeštajima.

I ne, ne garantira lova zdravlje, ne radi se ovde o tome.  Ne radi se o onome ‘džaba lova ako zdravlja nema’. Ne.

Radi se o tome da moraš nešto i da učiniš da bi imala/sačuvala zdravlje, a to se čini upravo – novcem. Ne nasedam na priču o vrednostima koje ne možeš da kupiš. Ne nasedam na priču o svetinjama koje su neprocenjive.

Sve ima svoju cenu.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije