Naslovna vijestRadoznala Lola

Pomoću dodira istražio 125 zemalja

Prošao je svih 50 američkih država, deset kanadskih provincija, plovio arktičkim krugom blizu obale Norveške, 16 puta skakao bungee, te tri puta skakao iz aviona. Želeći da dokumentuje putovanja kroz 125 zemalja, Englez Tony Giles napisao je nekoliko elektronskih knjiga u kojima…

Vanja Stokic

Prošao je svih 50 američkih država, deset kanadskih provincija, plovio arktičkim krugom blizu obale Norveške, 16 puta skakao bungee, te tri puta skakao iz aviona.

Želeći da dokumentuje putovanja kroz 125 zemalja, Englez Tony Giles napisao je nekoliko elektronskih knjiga u kojima je opisao svoje avanture kroz koje je prolazio. Koliku avanturu zaista predstavljaju ta putovanja govori činjenica da je Tony potpuno slijep, te da mu je sluh djelimično oštećen.

Rođen je sa rijetkim genetskim oštećenjem vida, a u šestoj godini mu je otkriveno i oštećenje sluha. Kako kaže, još od djetinjstva je postojalo zanimanje za putovanja.

“Tata me je inspirisao svojim pričama, jer je bio u trgovačkoj mornarici i proputovao Australiju vozom. Takođe, školovao sam se daleko od doma, pa sam često putovao autobusima i vozovima kako bih vidio svoju porodicu”, kaže on.

Ovaj tridesetdevetogodišnjak se nedavno vratio sa puta koji ga je vodio kroz Jordan, Izrael i Palestinu. Ističe da je kroz putovanja stekao bolju svijest o svijetu, njegovim saputnicima, sebi, čovječanstvu…

“Naučio sam da više poštujem sebe i druge, da budem strpljiv i mnoge druge stvari. Postao sam bolja, a možda i otvorenija osoba. Srećan sam kada posjećujem različite zemlje i otkrivam različite kulture. Koristim čulo ukusa, mirisa, sluha i dodira kako bih detektovao različite površine i sastojke. To što ne vidim mi je omogućilo da kreiram drugačiju sliku o svijetu, te da o ljudima sudim po njihovom glasu i ličnosti, a ne po njihovoj pojavi, boji kože ili invaliditetu”, kazao je on za Lonely Planet Travel News.

Naredne godine planira da putuje u Rusiju i Grenland, krajnji cilj mu je posjetiti svaku zemlju u svijetu, a vi njegove avanture možete pratiti putem stranice tonythetraveller.com.

Kako najavljuje, ubuduće neće putovati sam, već će mu se pridružiti njegova djevojka Tatiana, sa kojom planira da provede ostatak života.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije