Praktična LolaŽivot

Kako da svom djetetu saopštite istinu o Djedu Mrazu?

Bliži se vrijeme Nove godine i paketića ispod bora, a djeca već uveliko kidaju listove papira iz sveske i pišu pisma Djeda Mrazu.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: Reader’s Digest

Ta pisma govore o tome čemu se nadaju i šta žele da dobiju za Novu godinu. No, šta da radite u trenutku kada vidite da vaše dijete ne želi više da piše ta pisma? Da li je tada vrijeme da porazgovarate o Djeda Mrazu i kako da mu najbezbolnije saopštite da djedica u crveno–bijelom odjelu sa bradom i kesom prepunom poklona zapravo ne postoji?

Da li je vaše dijete radoznalo u vezi pravog identiteta Djeda Mraza?

Vaše dijete ne mora direktno da vas pita da li Djed Mraz zaista postoji. Sami potražite znakove dječije nedoumice. Možda su mališani primijetili da Djed Mraz drugačije priča u tržnom centru nego na trgu. Kada vam postave pitanja u vezi Djeda Mraza onda znajte da su spremna na razgovor o tome ko je on.

Razgovarajte o tradiciji Djeda Mraza u vašoj porodici

Djeca Ozlem Jones su počela da se pitaju kako Djed Mraz može u jednoj noći da stigne do svakog djeteta. Bila je to, kako sama Ozlem kaže, čista matematika. Ona im je tada objasnila da su sada ušli u svijet odraslih ljudi, ali da je i dalje važno da u njenoj porodici nastavi živjeti duh Djeda Mraza. Zbog toga je svojoj djeci rekla da su i oni sada odgovorni za to da očuvaju nade mališana koji su mlađi od njih.

Foto: Pixabay.com

Otkrijte svojoj djeci posebnu tajnu

Ozlemin sin ima osam godina i dalje vjeruje u to da Djed Mraz zaista postoji. Kako? Njegova starija braća i sestre su postali čuvari tajne o Djeda Mrazu i sada svojim roditeljima pomažu da njihov mlađi brat svake godine uživa u toj čaroliji. I upravo to je predivan razlog zbog kojeg je vrijedilo sačuvati duh Djeda Mraza u njihovoj porodici. I vi možete unijeti prazničnu atmosferu u svoj dom tako što ćete djeci pričati novogodišnje priče i gledati s njima crtane filmove u kojima se i dalje čuje smijeh Djeda Mraza. Ho, ho, ho!

Ne skrećite mnogo pažnje na Djeda Mraza

Nekim roditeljima se čini da lažu svoju djecu ako ih tjeraju da vjeruju u Djeda Mraza. Sharon Montieth i njen muž su željeli da njihova djeca znaju da je Djed Mraz ustvari zabavna kulturna priča u kojoj se uživa, a ne prava osoba ili neko ko je veliki dio njihovih porodičnih običaja. Sharonin savjet roditeljima širom svijeta jeste da ne tjeraju djecu da vjeruju u Djeda Mraza, već da se fokusiraju na praznične običaje.

Neka djeca će saznati istinu od starije braće i sestara ili prijatelja

Kada se to desi potrudite se da je priča o Djeda Mrazu samo jedan od mnogobrojnih načina da se slavi ljubav, sreća i praznična atmosfera. Podsjetite ih na druge porodične običaje kao što su zajedničko pravljenje kolača ili kićenje doma kako biste im ublažili zbunjenost i tugu.

Foto: Pixabay.com

Budite spremni na to da će svako dijete drugačije reagovati na istinu o Djeda Mrazu

Neka djeca će osjetiti olakšanje dok će se druga osjećati prevareno, ljuto i nesrećno. Na WEB stranici Psych Central naglašavaju da roditelji trebaju s djecom o ovoj temi razgovarati sa mnogo saosjećanja i razumijevanja, te da ih moraju uvjeriti u to da praznici i dalje postoje iako nema Djeda Mraza.

Omogućite svojoj dječici da osjete radost koju donosi dobijanje i davanje poklona

Starija djeca mogu zamotati poklone za mlađu braću i sestre, prijatelje ili komšije. Kada učestvuju u podjeli poklona mališani nauče da se poklanjanje ne oslanja na samo jednu osobu (Djeda Mraza) već da su za to zaslužni mnogi ljudi koji zajedno stvaraju predivne uspomene.

Radite nešto novo kako bi praznici bili radosni

Kada djeca prerastu priču o Djeda Mrazu znajte da je došlo pravo vrijeme za to da započnete nove porodične običaje. Pronađite kreativne načine da vi i vaši mališani volontirate. Odnesite poklone u starački dom, nahranite beskućnike, posjetite dječiju bolnicu i tako ćete svojim mališanima pokazati da se praznični duh najviše ogleda u tome da pomognu manje srećnim ljudima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije