PojaveRadoznala Lola

Kako izgleda ponoćna vuča sanki?

Svaku arktičku avanturu definitivno će obeležiti vuča saonica sa polarnim psima! Pravi doživljaj nećete steći u svojstvu nemog posmatrača, već samo ako samostalno upravljate čoporom fenomenalnih pasa.

Redakcija

Izvor: Tripblogpost.com

U polarnim krajevima je broj štenara koje nude ovu vrstu zabave poprilično veliki i zato je dobra preporuka od ključnog značaja. Ako se već upuštate u ovu avanturu, pretpostavljamo da ne želite da samo sedite na sankama. Vi želite da budete „majstor za volanom“! Želite da osetite adrenalin kad popustite kočnicu i poletite imajući samo petominutni „kako ne poginuti“ kurs iza sebe! Verujte nam da želite!

Mi smo preporuku dobili u našem kampu u Kiruni – porodična kompanija Snowdog Arctic Adventure. Sjajni, zabavni i pričljivi momci, odlični učitelji, brižni stilisti kada je trontanje u pitanju, fantastični kuvari i darežljivi domaćini. Eto ga. Bez preterivanja. Ne žure da završe turu čak ni kada se temperatura surva u duboki minus. Prave strava fotke i vode vas na sjajne lokacije za posmatranje Aurore Borealis. Naš severnjački guru, Peter, jedan je od najkuljih ljudi koje smo upoznali u Švedskoj (možda zato što je iz Holandije).

Odeća

Idemo redom: oblačenje. Podrazumeva se da ste ovde svakoga dana u toku zime maksimalno dobro obučeni. Topao dug veš, nepromočivi skafanderi ili ski odela, kape, fantomke, rukavice, debele čarape, tople duboke čizme. E sada idemo sve duplo! Preko vašeg, oblačite arktičko overall odelo, tri para čarapa, dva para rukavica, specijalne čizme. Kada sedite na sankama (jer morate nekada i partnera pustiti da „vozi“) vetar šiba i uvlači se u kosti. Ako se zaledite ništa od uživanja, zato poslušajte vaše instruktore. Stvarno znaju šta govore.

Štenara

Štenare se obično nalaze na nekom proplanku usred tundre. I pre nego što je ugledate začućete lavež i gotovo vučje zavijanje. Poslušajte deo toga ovde.

Umiljavanje i pripremanje za vožnju

Psi čekaju spremni, uredno postrojeni ispred svojih boksova. Igor se odmah osetio kao kod kuće. Na jednim vrtancima našao čak i pločicu sa svojim imenom. Četvoronožni imenjak mu se odmah obradovao, ljubav na prvi pogled. Protivno verovanju da se ovde radi o mučenju i izrabljivanju životinja, mašeri su zapravo pravi zaljubljenci u pse i posvetili su im čitav svoj život. Upoznavanje pre vožnje podrazumeva da se pošteno izmazite sa njima. Grickaju, ližu i umiljavaju se. Sve nas je kupio Vudi – devetogodišnji veteran koji ima ćud šteneta. Potpuno lud i užasno ljubomoran.

Vudi

Ne, nemojte očekivati čopor plavookih čistokrvnih haskija. Psi koji vuku sanke su mešanci haskija, malamuta, hrtova i ovčarskih pasa. Potpuno se razlikuju međusobno, ali ono što ih sve povezuje je umiljatost i nezasita žeđ za trčanjem. Ako su dan proveli u svojim kućicama, uveče su kao zapete puške! Samo čekaju komandu da polete. U toku prvih godinu i po dana štenci se samo istrčavaju, rastu i navikavaju se na međusobno drušvo. Najmirniji i najposlušniji se biraju za alfe. Oni će kasnije stajati u prvom redu i voditi sanke. Imaju slobodu da stanu kada žele i vode čopor onoliko brzo koliko njima odgovara. Oni su glavni, oni znaju put. Oni donose odluke.

Vožnja

U sanke je obično upregnuto pet do šest pasa, na trkama i preko 10. Kreću se brzinom od 15 do 25 kilometara na sat, a kada se takmiče i do 30 km/h. U našem “karavanu” je bilo dvoje sanki, prve sa šest i druge sa pet pasa, da se slučajno ne bi desilo da mi iza budemo brži i pokupimo ljude na sankama ispred.

Obuka je kratka: stojite na sankama i imate dve vrste kočnica, jednu koja usporava i drugu koja zaustavlja sanke. Nikada, apsolutno nikada ne puštajte rukohvat. Održavajte ravnotežu. Održavajte rastojanje između sanki. I to je u principu to…preživećete i prepričavaćete čitavog svog života!

Start ponoćne vožnje

Ukoliko se desi da vozač spadne sa sanki i one nastave da jure bez konrole, osoba koja sedi na sankama mora da proba da ukoči i zaustavi čopor, bilo kočeći nogama ili oprezno se prebacujući pozadi do kočnice. Naravno da je ovo redak scenario. Al’ nikad se ne zna.

Postoji varijanta dnevnih i noćnih tura i obe imaju svojih prednosti. U toku dana možete uživati u nestvarnim belim pejzažima, u toku noći je tu Aurora…ako je ulovite. Mi smo se odlučili za noćnu turu i nismo se pokajali. Tundra koju smo upoznali danju vozeći se na motornim sankama izgleda mnogo moćnije pod svetlosti reflektora pričvršćenih za naše kape. Guze kuca samo veselo vrckaju pred nama. Luda truckava vožnja! Najbolji rolerkoster ikada!

Kada se vratite u štenaru, častite vaše pse – svakome po kocka proteinske mesne bombe u kojoj halapljivo uživaju. A onda je red i na vas. Ulazite u toplu drvenu kolibu, a na ognjištu u sredini vas čeka fenomenalna vruća supa od pet vrsta arktičkih pečuraka i topao pita hleb. Raj za nepca! Naši domaćini su bili totalno strava, pa smo se zapričali sa njima i dobili još i keks sa cimetom i neku užasnu rumunsku rakiju. Kombinacija boli glava!

Kada se sve sabere i oduzme, cena ovakvog zadovoljstva će vam možda na prvu loptu zavrteti mozak. Ipak, stvarno, ali stvarno se isplati! Cena uključuje iznajmljivanje arktičkog odela, transfer, vožnju i druženje sa psima i autentičan obrok sa mašerima. Dobićete jedno apsolutno nesvakidašnje iskustvo koje ćete sigurno godinama strasno prepričavati kezeći se pritom kao malo dete. Osećaj je neopisiv. Samo napred, probajte!

Par saveta:

  • Odeće nikada nije previše.
  • Pokušajte da nabavite rukavice koje će vam omogućiti da u njima koristite mobilni telefon ili kameru. U suprotnom možete dobiti promrzline.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije