PorodicaPraktična Lola

Ono što su vam rekli o rađanju i nije baš tačno

Bilo da je riječ o filmovima ili o pametovanju s tradicionalnim “istinama” u vezi porođaja i rađanja djece, znanstvenici sada donose objašnjenje.

Redakcija

Izvor: Klokanica - 24sata.hr

Nije to BBC Future nazvao pametovanjem, ali je riječ upravo o tome, o tradicionalno raširenoj sklonosti ljudi da oko nečega tako važnog kao što je rađanje, iznose “neprijeporne narodne istine”.

BBC Future je istražio i raskrinkao tri mita.

Prvorođene bebe dolaze kasnije

Foto: Pixabay.com

Zapravo je činjenica da se točno u terminu rađa samo četiri posto sve djece, odnosno da se čak 96 posto djece rađa ili prije ili poslije termina. Kad je kompjuterski znanstvenik Allen Downey pogledao u statističke podatke iz istraživanja iz 2002, pronašao je da prvorođena djeca doista imaju višu vjerojatnost da se neće roditi u terminu nego djeca koja nisu prvorođena, nego da će se roditi malo kasnije. Pronašao je i to da je kod drugo i trećerođene djece nešto viša vjerojatnost da će se roditi malo prerano.

Onda je još malo kopao po podacima i pronašao da se prvorođena djeca u odnosu na ostalu u prosjeku rađaju – samo 16 sati kasnije. Ako se gleda prosjek svih beba, to je onda još i manje od toga. Jednostavnije rečeno, tvrdnje da prvorođena djeca na svijet dolaze obično danima, ako ne i cijeli tjedan prekasno, nisu osnovane. Netko će povremeno doista i navesti anegdotu kako je netko rođen induciranim porodom čak i dva tjedna prekasno, ali tu je riječ samo o anegdotama, a ne o provjerenim statističkim podacima.

A oni kažu da se prvorođena djeca u prosjeku rađaju samo nekoliko sati kasnije u odnosu na ostalu djecu. To što se točno u terminu rađa tako malo djece, može djelovati šokantno. Ali samo na prvu loptu. Taj termin računa se u odnosu na datum početka posljednje menstruacije što liječnicima kaže sama trudnica. A tu onda kreće niz stvari. Mnoge žene se ne mogu sjetiti točnog datuma. Također je i pitanje koliko bi uopće trebalo očekivati da baš svaka trudnoća traje jednako dugo.

Začinjena hrana podstiče trudove

Foto: Pixabay.com

Ako je točan termin prošao i nema znakova da se išta događa, oko polovice žena stvari uzima u svoje ruke. Jedno istraživanje u SAD pokazalo je da petina žena u tom slučaju počinje jesti vrući curry. Teoretski, to bi doista moglo potaknuti peristaltiku, kontrakcije mišića koji pokreću hranu kroz crijeva, što bi u tom slučaju potaknulo i kontrakcije mišića maternice.

Samo što to nitko do danas nije sistematski istražio. A čak i kad bi to bilo istina, u tom slučaju je jasno da bi učinkovitost ove metode direktno ovisila o toleranciji trudnice na začinjenu hranu.

Vodenjak uvijek puca dramatično

Foto: By Africa Studio / Shutterstock

U filmovima trudnice u posljednjim stadijima trudnoće uvijek djeluju šokirano kad im, bez upozorenja, puca vodenjak, izlijeva se plodna tekućina, odjednom se hvataju za trbuh jer im počinju trudovi i tako kreće automobilska jurnjava u bolnicu. A zapravo se često ne događa na ovaj način. Kontrakcije počinju prije pucanja vodenjaka. On ponekad čak niti ne pukne, nego ga medicinsko osoblje samo probija.

A ponekad se događa čak i to da ne pukne uopće, nego da se dijete rodi još uvijek u vodenom svijetu svoje vrećice. Navodno je jedan od onih koji je tako rođen bio Sigmund Freud. Statistike kažu da su trima četvrtinama žena kojima je pukao vodenjak trudovi uslijedili tijekom narednih 24 sata, te da u većini slučajeva nije bilo potrebno poticanje trudova. A i kada vodenjak pukne, može naprosto polako curiti, umjesto da dolazi do nagle, dramatične poplave.

Naslovna fotografija: Parents.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije